2011 m. gegužės 20 d., penktadienis

Druskininkų savaitė 2011 m. gegužės 20 d.

Kadangi druskininkiečiai jau spėjo įtikinti savo valdžią, jog jiems nors kuolą ant galvos tašyk, vis tiek atbėgs pono rankos bučiuoti, tai dėl vadinamojo pagalvės mokesčio naujoji vietinė valdžiukė per daug nesuko sau galvos. Juolab, du litai nuo kiekvieno poilsiautojo galvos – ne astronominė suma, kai turime omenyje tik tą vieną žmogų. Tik tie neklusnūs sanatorijų vadovai kažkodėl pradeda skaičiuoti, kiek jų vadovaujamoms įstaigoms iš viso tai atsieis: pavyzdžiui, „Eglei” šiemet teks sumokėti 300-400 tūkstančių litų naujosios kurortinės rinkliavos, „Grand SPA Lietuva” – apie 200 tūkst. Lt. Ne taip jau mažai, ar ne? Jūs su tokia sumele kišenėje turbūt kurį laiką visai neblogai pagyventumėte, aš taip pat rasčiau kur išleisti. Druskininkų kurorto apgyvendinimo įmonių vadovai sako, kad ir jiems tai yra nemaži pinigai. Anokia čia paslaptis, kad sunkmetis Druskininkuose buvo nesunkus tik vienam žmogui, per jį europiniais, skolintais ir vietinio biudžeto pinigais įgyvendinusiam savo sapnus ir svajones. Vietiniam verslui tuo metu teko nesudėtingas vaidmuo: pritarti toms svajonėms, šypsotis parodose ir pritariamai linkčioti galvas. Ar bent jau patylėti apie patiriamus nuostolius ir mažėjančius poilsiautojų srautus. Žmonės sukando dantis, sumažino visas įmanomas išlaidas, atleido dalį darbuotojų, o likusiems sumažino algas ir laukė geresnių laikų. Tai leido gerokai sumažinti paslaugų kainas ir bent pigumu prisivilioti vieną kitą rusą ar lenką. O dabar vis girdime, kad tie geresni laikai jau atėjo. Krizės pabaigą skelbia visi – nuo biudžeto surinkimo duomenimis besidžiaugiančios ministrės I.Šimonytės iki Lietuvon atvykstančių turistų skaičių skaičiuojančių valdininkų. O čia dar Seimas PVM viešbučiams ir kitoms apgyvendinimo įstaigoms sumažino. Druskininkų apgyvendinimo įstaigos dėl to kaip nors ypatingai nepralobtų, bet bent jau galėtų tikėtis dirbti be nuostolių, o gal ir vienam kitam sunkmetį už minimalią algą ištikimai vilkusiam padidintą darbo krūvį darbuotojui algą bent iki padoraus lygio padidinti, vieną kitą naują kambarinę ar apsukresnį rinkodaros vadybininką įdarbinti.
„Esame verčiami tai daryti metų viduryje, kai jau pasirašytos sutartys su klientais, paslaugų kainos suderintos. Galima dar būtų diskutuoti, jeigu mokestis būtų įvedamas nuo sausio pirmos, bet dabar tai visiškai ne laiku padaryta”, - šią savaitę dienraščiui „Lietuvos žinios“ komentavo Druskininkų kurorto sveikatinimo įstaigų asociacijos prezidentas, „SPA Vilnius Sana” generalinis direktorius Valdas Trinkūnas.
Ir ne tik komentavo. 14 asociacijai priklausančių apgyvendinimo įmonių vadovų rimtai susiruošė Druskininkų savivaldybės tarybos sprendimą įvesti vietinę rinkliavą už naudojimąsi viešąja infrastruktūra skųsti teismui. To jau per daug! Pasipriešinti mero valiai gali koks keistuolis rašytojas su „žaliųjų“ ir pensininkų palyda arba savo galių ribų nesuvokiantis regioninės kultūros paveldo institucijos vadovas. Bet ir tai būta tik aną dešimtmetį. Bet tikėtis, kad miesto šeimininkui pasipriešins vietiniai, beveik savi, tokiu metu, kai jo svajonėse „kosminiai laivai“, atsiprašau, gondolos plaukia dangumi, o jas pamatę investuotojai ir ES fondai laukia prie kabineto durų su pinigų maišais... Gal todėl meras net nesistengia slėpti įniršio: „O jeigu ponui V.Trinkūnui norisi, kad pas jį kas nors ateitų, atsiklauptų ir paprašytų jo palaiminimo, tai, atleiskite, pagal Lietuvos įstatymus savivaldybės taryba pati priima tokius sprendimus.“ Griežtai suformuluota! Nenustebčiau, jei ne spaudai ir riebiau pasakytų. Nes bet koks tarimasis su vietiniu verslu jam yra „atsiklaupimas“. Akivaizdu, kad „SPA Vilnius Sana” generalinis direktorius Valdas Trinkūnas ir  „Eglės” sanatorijos generalinis direktorius Romualdas Domarkas mieste dabar taps „liaudies priešais“ Nr.1, baisesniais už mūsų valdžią pašiepti mėgstantį „Skyrybų centro“ vadovą S.Vaikšnorą arba profsąjungos „Solidarumas“ veikėjus.
„Dabar atrodo, kad verslas tiesiog reketuojamas”, - išdrįso viešai pasakyti V.Trinkūnas. Anksčiau apie tai, kaip „privalomai-savanoriškai“ tekdavo remti šventes bei kitus valdžios sumanymus, tekalbėjo smulkusis vietinis verslas, ir tik patyliukais.
Dar baisiau, kad į valdžios sprendimo kritikų pusę stojo ir naujasis sveikatingumo ir poilsio komplekso „Grand SPA Lietuva” generalinis direktorius Petras Lisauskas, nes už jo nugaros nesunku įžiūrėti vieno turtingiausių Lietuvos žmonių Bronislovo Lubio siluetą. O juk dar neseniai šiam savo šimtus milijonų litų mūsų kurorte investavusiam žmogui buvo suteiktas Druskininkų garbės piliečio titulas. Berods, kaip tik tada jis šnekėjo, kad nesitiki, jog Druskininkuose sukištos investicijos greitai atsipirks. Bet ir B.Lubiui norėjosi, kad „Lietuva“ sugebėtų veikti bent jau nenuostolingai, todėl ne kartą kaitalioti įvairaus lygio vadovai. 200 000 litų per metus „Lietuvai“ nėra didelė suma, bet metines sutartis su turizmo agentūromis pasirašiusiai ir centų tikslumu biudžetą suplanavusiai įmonei tai gali sujaukti visus planus. Gal todėl „informacinė kampanija“ prieš kurortinę rinkliavą pirmiausiai prasidėjo su tuo pačiu B.Lubiu siejamose „Lietuvos žiniose“. Darosi įdomu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą