2015 m. sausio 30 d., penktadienis

Dėkoju ponui Zenonui Vaigauskui

Sausio 25 d. Vyriausioji rinkimų komisija išnagrinėjo Druskininkų savivaldybės administracijos direktorės Vilmos Jurgelevičienės skundą, kuriame savaitraštis „Druskininkų naujienos“ kaltintas skleidęs nepažymėtą politinę reklamą straipsniuose „Nėrė į drumzliną Druskonio gelmę“ ir „Ronald Reagan klubas surengė diskusiją Druskininkuose“. Kaip ir galima buvo pagrįstai tikėtis, komisija nusprendė, kad šiuose straipsniuose jokios politinės reklamos nebuvo, vien informacija apie mūsų miesto įvykius.

Tame pačiame VRK posėdyje buvo svarstyti ir 3 opozicinių partijų skyrių skundai dėl galimos politinės reklamos Druskininkų savivaldybės švietimo centro leidinyje „Mano Druskininkai“. Komisijos sudarytos darbo grupės išvadoje buvo siūloma pripažinti du straipsnius iš kelių dešimčių skunde minėtų publikacijų turinčiais politinės reklamos požymių, paskaičiuoti jų galimą kainą ir ta suma sumažinti socialdemokratų kandidato į Druskininkų mero postą Ričardo Malinausko rinkimų kampanijos lėšų limitą. Darbo grupės narys dr. Justinas Žilinskas pasiūlė alternatyvų sprendimą visą leidinį  „Mano Druskininkai“ pripažinti politine reklama.

Balsuojant už šį pasiūlymą, jis surinko 4 VRK narių balsus. Bet ir svarstant švelnesnį likusių darbo grupės narių parengtą sprendimo projektą pritrūko balsų pripažinti politine reklama net ir tas dvi publikacijas. Keisčiausia, kad už savo parengtas išvadas nebalsavo net jas rengę darbo grupės nariai.
Dviem dienom anksčiau Druskininkų opozicija buvo išplatinusi kreipimąsi, kuriame siūlė VRK pirmininkui Zenonui Vaigauskui nusišalinti nuo jos skundų svarstymo. Bet VRK pirmininkas ne tik nesutiko nusišalinti, bet viešai internete transliuojamo posėdžio metu nesivaržė girti Druskininkus valdančių socialdemokratų bei jų mero R.Malinausko, priekaištauti opozicijai už pernelyg aštrią jo kritiką. Tyčia ar netyčia druskininkietiškų klausimų svarstymas, keičiant darbotvarkę, buvo nukeltas į posėdžio pabaigą ir jo nesulaukė pradžioje buvę LRT ir LNK televizijų naujienų tarnybų filmavimo grupės.

VRK posėdį stebėjęs Druskininkų savivaldybės tarybos narys Karolis Kaklys, mano paprašytas pakomentuoti posėdžio eigą, sakė, kad savo sprendimu Vyriausioji rinkimų komisija prieštarauja pati sau.

„Nors VRK darbo grupė savo parengtoje išvadoje nustatė, kad dvi publikacijos, kurios buvo išspausdintos leidinyje „Mano Druskininkai“ praėjusių metų pabaigoje, turi politinės reklamos požymių. Tačiau komisija, tame tarpe ir išvadą ruošusios darbo grupės nariai nepritarė savo pačių rengtai išvadai. Įdomu tai, kad prieš metus VRK manė priešingai. Kai Žurnalistų etikos inspektoriaus buvo kreiptasi į tą pačią Vyriausiąją rinkimų komisiją prašant įvertinti ar publikacijų visuma atitinka politinės reklamos požymius ir VRK pirmininko Z.Vaigausko rašte buvo nurodyta, kad VRK darbo grupės nariai ir didesnė dalis VRK narių yra linkę pritarti pozicijai, kad nurodytos publikacijos ar bent didesnė jų dalis turi politinės reklamos požymių,“- kalbėjo ponas Karolis.

Mano paties supratimu, šiais sprendimais VRK gerokai susiaurino anksčiau taikytas politinės reklamos sąvokos ribas. Jeigu visai žiniasklaidai bus taikomi vienodi vertinimo kriterijai, politine reklama bus galima pripažinti tik tiesmuką raginimą balsuoti už vieną ar kitą partiją arba kandidatą. O bet koks jų gerų ar ne tokių gerų darbų demonstravimas, gyvenimo būdo ir viešų renginių aprašinėjimas – tai tik įprastinė informacija. Neturiu kompetencijos ir jokios teisės ginčytis su VRK sprendimais. Juk būtent šiai komisijai įstatymai suteikia teisę spręsti, kas yra politinė reklama, o kas ne. Galiu tik padėkoti už tai, kad nustatė būtent tokias žaidimo taisykles, ir pasimėgaudamas jomis vadovautis.

Todėl iš anksto įspėju skaitytojus, kad jie neturėtų stebėtis, jog dabar pasipils politinės reklamos ženklais ir užsakymo numeriais nepažymėti pranešimai apie kandidatų dalyvavimą viešuose renginiuose, laisvalaikio pomėgius. Jeigu kam labai reikės, visada bus kam suorganizuoti reportažą, kaip gamtą mylintys kandidatai gelbsti nuo bado miško žvėrelius, priglobia benamius kačiukus... Juk kačiukų nuotraukos net ir „Facebooke“ surenka daugiausiai „laikų“ – pats reguliariai jas ten bendrinu.


Labai pasistengus, galima ir kokį eismo įvykį suorganizuoti, kurio nukentėjusiuosius pirmasis pultų gelbėti drąsus ir ryžtingas žmogus, atsitiktinai kandidatuojantis į savivaldybės tarybą ar net mero postą. Žinoma, viskas būtų skelbiama be jokio atlygio, skaidriai ir nemokamai. Ir nesibaiminant, kad kas nors galėtų tai apskųsti VRK. Ačiū ponui Z.Vaigauskui!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą