2015 m. vasario 27 d., penktadienis

Ne „Nasrai“, bet...

Tikriausiai ir jums teko matyti bent vieną siaubo filmą, kuriame rodoma, kaip kurortinio ar šiaip iš turistų neblogai uždirbančio JAV miestelio vadai slepia nuo visuomenės, kad jų paplūdimyje apsigyveno žmogiena mintantis ryklys, ežere – sunkvežimio dydžio krokodilas, iš po žemių pradeda veržtis lava arba gresia kokio nors vaizdingo kalno griūtis.

Tik nepulkite į paniką – krokodilo Druskininkų vandens parke nėra.

O druskininkiečių trečiadienio rytą girdėti iš Baltarusijos pusės sprogimai reiškia tik banalius Gožos poligone prasidėjusius kaimyninės šalies kariškių mokymus. Ir jokių gandų, kad rytoj jie ketintų pliekti raketiniais įrenginiais „Grad“ į Druskininkus, kaip kokį Mariupolį, girdėti net man neteko.

Užtat išgirdau, kad sergamumas gripu ir peršalimo ligomis Druskininkų savivaldybėje peržengė epidemijos slenkstį bei yra didžiausias Lietuvoje, bet epidemija mūsų savivaldybėje nepaskelbta.

Pastarąją savaitę 11-oje Lietuvos savivaldybių sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) viršijo epidemijos lygį – 100 atvejų 10 tūkst. gyventojų. Teisės aktų nustatyta tvarka epidemija yra paskelbta Kaune, Marijampolėje bei Prienų ir Jonavos rajonų savivaldybėse, bet Druskininkai tarp jų neminimi. Nors mūsų krašte sergamumo statistika turėtų kelti didžiausią nerimą – Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis Druskininkų savivaldybėje užfiksuota 163,96 susirgimo atvejo 10 tūkst. gyventojų, o epidemiją paskelbusiame Kaune jų užfiksuota vos 118,6, Marijampolėje – 106,29. Alytaus visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus skelbiamais duomenimis, Druskininkuose vyrauja peršalimo ligos, o gripo atvejai sudarė vos 4,1 proc. nuo bendro registruotų ŪVKTI ir gripo atvejų skaičiaus.

Gripo epidemijos paskelbimu siekiama pristabdyti gripo viruso plitimą. Epidemijos metu gyventojams rekomenduojama nesilankyti masinio susibūrimo vietose, organizatoriai raginami renginius organizuoti pasibaigus gripo plitimui palankiam laikotarpiui. Ligoninėse įvedamas karantinas, griežtai ribojamas ligonių lankymas. Vaikų ugdymo bei švietimo įstaigos taip pat imasi atitinkamų priemonių, kad gripo ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijos neplistų.
Paskelbus gripo epidemiją Druskininkų savivaldybėje tektų atšaukti daugelį renginių, kuriuose vietos politikai bendrauja su rinkėjais, dalina padėkas bendruomenėms ir stengiasi pelnyti žmonių simpatijas.

„Šis gripo sezonas skiriasi nuo praeitų metų sezono – dažniau serga ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikai: 50 proc. visų gripo atvejų ir 70 proc. visų peršalimo ligų registruojama šiose amžiaus grupėse,“ – teigia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro direktorius, profesorius Saulius Čaplinskas.

Pasak medikų, šių metų virusas pasižymi pavojingomis komplikacijomis, kai iš pradžių žmogus tarsi sveiksta, bet po kelių dienų sveikata netikėtai ima blogėti.
Oficialiame Druskininkų savivaldybės administracijos tinklalapyje informacijos apie epidemiologinę padėtį savivaldybėje nepateikiama, epidemijos skelbimo galimybė nebuvo svarstyta ir šią savaitę vykusiame savivaldybės tarybos posėdyje.


Gripas ir ūmios viršutinių kvėpavimo takų infekcijos, žinoma, nėra taip baisu, kaip ryklio nasrai ar ugnikalnio išsiveržimas. Bet pats valdžiukės santykis su žmonėmis man vis tiek primena kažkurią klasikinio siaubo filmo „Nasrai“ dalį. Nes jei jie neskuba mums pranešti, kai pavojus yra ne mirtinas, kas gi patikės, kad taip pat nepasielgs ir išties ekstremalioje situacijoje.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą