2014 m. spalio 9 d., ketvirtadienis

Opozicijos renginiai – politinė reklama, valdžios – tik pasikalbėjimas apie nuveiktus darbus

"Savivaldos savaitė" vyksta savivaldybių
rinkimų kampanijos metu
Drauge su spaliu prasidėjusi oficiali savivaldybių rinkimų kampanija nuobodi nebus, nes jau nuo pirmųjų jos dienų Vyriausiajai rinkimų komisijai tenka nagrinėti skundus dėl galimų Rinkimų įstatymo pažeidimų. Ir iškart spėjo išgarsėti Druskininkai.

Teisininkas ir buvęs VRK narys Liutauras Ulevičius, atstovaudamas visuomeninę rinkimų stebėtojų grupę, kreipėsi į VRK dėl galimo pažeidimo mūsų mieste.

„Šių metų spalio 2 dieną Druskininkų savivaldybės įstaigos Druskininkų švietimo centras leidžiamame leidinyje „Mano Druskininkai“ išspausdinta nepažymėta politinė reklama – Druskininkų savivaldybės mero, socialdemokratų partijos vicepirmininko straipsnis. Nors leidinio rengėjai vaikiškai bandė nusiimti atsakomybę, nurodydami, kad tekstas perspausdinamas iš naujienų portalo „Delfi“ ir ten buvo išspausdintas dar iki oficialios savivaldybių rinkimų kampanijos pradžios, ši aplinkybė nėra teisiškai reikšminga ir kelia vien šypseną,“ - teigia L.Ulevičius.

Mero gerbėjos interneto socialiniuose tinkluose iškart puolė jį teisinti: žmogus juk tik rašo apie savo darbą, o va, varžovai tai jau tikrai reklamuojasi abiejuose nepriklausomuose savaitraščiuose ir pirštu bedė į Ronald Regan klubo renginio skelbimą. Na ir kas, kad tame skelbime neminima jokia partija ir nekviečiama už ką nors balsuoti. Jeigu teiktųsi pagūglinti ir užpildyti savo žinių spragas apie tą klubą prieš rašinėdami savo atradimus, sužinotų, kad jo renginiai vyksta jau ne pirmus metus, o juose apie viešojo gyvenimo aktualijas diskutuoja visuomenei gerai žinomi žmonės, kuriuos kone kasdien be jokių politinės reklamos ženklų matote televizoriuje.

Jei jau paminėjau šitą namų rakandą, tai neišvengsiu ir komentaro apie Prezidentės Dalios Grybauskaitės Visuomenės informavimo įstatymo pataisų, turėjusių apginti mūsų smegenis nuo putiniškos propagandos, svarstymą Seime. Valdančiosios daugumos sprendimas jas atmesti buvo visiškai logiškas. Juk nutraukus nuodijimą svetima propaganda, kai kurie rinkėjai gali pradėti orientuotis aplinkoje, o tada jau tikrai už šituos nebalsuotų. Tai suprantama, kad jie nekerta šakos, ant kurios sėdi.

Įdėmiau išsinagrinėjau, kaip balsavo Seimo nariai už Visuomenės informavimo įstatymo pataisą, kuria savivaldybių politikams būtų užkirsta galimybė dangstantis savo švietimo įstaigomis leisti laikraščius imituojančią savigyrą. Nesistebiu, kad prieš pataisą balsavo socialdemokratė, buvusi Druskininkų savivaldybės mero pavaduotoja Kristina Miškinienė, bet negaliu suprasti, kodėl iš visos Liberalų sąjūdžio frakcijos nubalsuoti „Už” sugebėjo vienintelis Eugenijus Gentvilas. Ar tokiu būdu liberalai nepakišo riebios kiaulės savo nariams Druskininkuose, kur juos negailestingai dėjo į šuns dienas ir tikėtina, iki rinkimų dar ne kartą išdės būtent toks valdiškas leidinys, kokius ketinta uždrausti Seimo atmestąja pataisa? O kadangi „druskininkietiška liga“ plinta į kitas savivaldybes, tokį malonumą jiems gali tekti patirti vos ne kas antrame rajone.

Administracinių resursų naudojimas, kuriuo baisėjomės skaitydami pranešimus apie neseniai Rusijoje vykusius gubernatorių rinkimus, gali tapti svarbiu 2015 m. kovą vyksiančių pirmųjų mūsų šalies istorijoje tiesioginių merų rinkimų veiksniu. Ypač ten, kur kandidatuos šiuo metu pareigas einantys merai.
Štai ir šią savaitę Druskininkuose vyko renginiai, skirti Vietos savivaldos dienai. Biudžetinis Druskininkų kultūros centras organizavo rinkėjų susitikimus su politikais, kuriuose jie gyrėsi nuveiktais darbais. Druskininkų Jaunimo užimtumo centre, kaip skelbiama per „BNS kurjerį“ išplatintame pranešime, „Druskininkų savivaldybės tarybos nariai, administracijos darbuotojai ir savivaldybės įstaigų darbuotojai sportavo drauge su jaunimu“.

Mero pavaduotojas Linas Urmanavičius nė neslepia, kad tai yra būdas vilioti jaunus rinkėjus: „Bendri kultūros, sporto renginiai suartina jaunimą, įstaigų darbuotojus, kitus bendruomenės narius“. Dar atviresnis Druskininkų savivaldybės tarybos narys, socialdemokratas Algis Bolys: „Sportinės varžybos – tai galimybė bendrauti. Neoficialioje aplinkoje žmonės bendrauja drąsiau, nebijo pajuokauti, sportinis azartas skatina bendrumo jausmą“.

Peržiūrėjau visą „Savivaldos savaitės“ programą ir neradau nė vieno renginio, tarp kurio dalyvių būtų paminėti opozicijos atstovai. Užtat numatyti mero ir jo pavaduotojo susitikimai ir su jaunimu, ir su kaimiškųjų seniūnijų bendruomenėmis. Ir jokios politinės reklamos, tik pasikalbėjimai apie „nuveiktus darbus“.


Kaip tik dabar Lietuvos savivaldybės Ūkio ministerijos iniciatyva kviečiamos dalyvauti su euro įvedimu susijusiame konkurse „Sąžiningiausio verslo savivaldybė“. Jau nė neabejoju, kad laimės Druskininkai – už apsukriausią „pagalvės mokesčio” perskaičiavimą kursu 2 litai = 1 euras.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą