2016 m. kovo 18 d., penktadienis

Asilas iš duobės niekur nelips

„Ko jūs norėjote, kad sudarytume iš ministerijos grupę ir apiplėštume banką? Ar atspausdintume pinigus?“ – klausia žurnalistų Švietimo ministrė A.Pitrėnienė. Tarsi dabartinė Vyriausybės veikla ir ministerijos sprendimas atimti pinigus iš vaikų taip jau smarkiai skirtųsi nuo tų dviejų būdų gauti pinigų. Mat šeši milijonai eurų, kuriuos Švietimo ir mokslo ministerija teigia radusi streikavusių pedagogų atlyginimams didinti, švietimo ir mokslo ministrės Audronės Pitrėnienės nurodymu buvo atimti iš moksleivių popamokinei veiklai finansuoti skirtų lėšų, vadinamų Neformaliojo vaikų švietimo pinigais.

O man vis tiek keistai atrodo ministrai, svajojantys apiplėšti banką. Jau geriau „Teleloto“ bilietus pirktų. Irgi beviltiškai varguoliška, bet kažkaip moraliau skamba.

O štai Tarptautinio valiutos fondo misija savo ataskaitoje pažymi, kad Lietuvos eksportas yra pakankamai konkurencingas, tačiau gali patirti spaudimą, jei išliks dabartinės atlyginimų ir produktyvumo tendencijos.

„Esant tokioms aplinkybėms būtų protinga apsvarstyti būtinybę susilaikyti nuo minimalaus atlyginimo didinimų bent jau iki tol, kol tokius didinimus būtų galima pagrįsti produktyvumu ir padidėjusiu konkurencingumu,“- rašo TVF ekspertai.

Taip ir matau, kaip prieš Seimo rinkimus čia kas nors juos išgirs ir puls praktikuoti susilaikymą.
Dabar jiems svarbiausia – kaip nors pratempti iki rinkimų. Bet kokia kaina neleisti, kad į viešumą vienas po kito lendantys skandalai sugriautų valdančiąją koaliciją ir koalicinę vyriausybę. Jokių pirmalaikių rinkimų, nes kiekviena buvimo valdžioje diena turi savo kainą. Net ir su asilu duobėje save palyginusio ministro.

Prisiminkite ne Vijūnėlio skandalą, o kitą bylą, kurioje „Tvarkos ir teisingumo“ lyderis, europarlamentaras Rolandas Paksas įtariamas prekiavęs poveikiu. Prokurorai ir STT paskelbė, kad jis įtariamas, kad, tarpininkaujant „Lietuvos ryto“ žiniasklaidos grupės vadovui Gedvydui Vainauskui, sutarė paimti 15 000 eurų už „Norfos“ pastato Prienuose sėkmingą priėmimą eksploatacijai. Tai turėję padaryti statybų inspektoriai – taip pat aplinkos ministro K.Trečioko pavaldiniai. Štai jums ir atsakymas, kodėl R.Paksas liepia K.Trečiokui neskubėti atsistatydinti. O kur dar visi renovacijos reikalai, kur kiekvienas sprendimas gali lemti statybų bendrovėms milijoninius pelnus ar nuostolius.

Todėl asilas iš duobės niekur nelips. Net jeigu prisidirbo iki kraštų, ir visi tai mato.

Todėl premjeras A.Butkevičius bando apsimesti praradusiu teksto suvokimo dovaną. Skaito savo, ministro, Druskininkų mero ir Vyriausybės kanclerio pokalbių išklotines ir nesugeba žodžių sujungti į sakinius, o sakinių palyginti tarpusavyje. Arba labai nenori. Nes tada tampa akivaizdu, kad visi jie melavo prisiekę liudydami Seimo Antikorupcijos komisijai, prieš žurnalistų kameras ir mikrofonus. Melavo savo rinkėjams.

Todėl sprendimas dėl K.Trečioko likimo ištęsiamas iki begalybės. Šią savaitę jis numestas Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai. Ši pažiūrėjo į Viešųjų ir privačiųjų interesų derinimo valstybės tarnyboje įstatymą ir nerado ten paminėto žodžio „melas“. Todėl grąžino atgal.
„Nutarėme grąžinti prokurorui medžiagą ir sprendimą, kad jis kreiptųsi į atitinkamas (...) kontrolės institucijas, kurios turėtų apsvarstyti K.Trečioko ir R.Malinausko elgesį, ar pažeisti Politikų elgesio kodekso reikalavimai, ar nepažeisti. Mes šito nevertiname, nes tai neįeina į VTEK kompetenciją“, - cituoja agentūra BNS VTEK vadovą R.Valentukevičių.

Diena anksčiau premjeras Seime dievagojosi, kad yra „tikintis žmogus“, todėl meluoti negali. Ypač prieš šv. Velykas. Tačiau praėjusių metų spalio 16 d. Vilmos Danauskienės straipsnyje „Po sočios vakarienės kurorte – premjero tūpsnis Druskininkų carui“, raštu atsakydamas į klausimus, A. Bukevičius teigė: „Druskininku meras nei į Vyriausybę, nei į Premjerą nesikreipė dėl 1992 m. gegužės 12 d. Vyriausybės nutarimo pakeitimo/panaikinimo“. Pokalbių išklotinės liudija, kad kreipėsi.

Todėl, kad premjeras neliktų melagiu, Seimo pirmininkė L.Graužinienė pasiskubino iš Seimo internetinio tinklapio išmesti tas išklotines, kurios ten buvo patalpintos kaip opozicijos atstovų Antikorupcijos komisijoje atskirosios nuomonės dalis. O tiesioginiame LRT eteryje apie R.Malinausko melą paklausęs žurnalistas E.Jakilaitis skundžiamas Žurnalistų etikos inspektorei.


Ar melas nustoja būti melu, jeigu jį demaskuojantys faktai paslepiami? Krikščionys žino Jėzaus žodžius: „Juk nėra nieko slapta, kas neturėtų būti atidengta, ir nieko paslėpta, kas neišeitų aikštėn. Kas turi ausis, teklauso!“, bet jais apsimetantiems politikams tai netaikoma.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą