2013 m. rugpjūčio 1 d., ketvirtadienis

Įrašykime politikos juokdarių šou į Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai renginių programą

Dvi dienas laukiau, kad Izraelio Prezidento Shimono Pereso vizito Lietuvoje metu nutiktų kas nors šlykštaus. Kai rašiau šiuos žodžius, dar nebuvo nutikę, nes kelios dešimtys antisemitinių komentarų prie pranešimų apie svečio vizitą populiariausiuose naujienų portaluose niekam, išskyrus prokurorus, nebeįdomūs. Kirba nuojauta, kad ir Lietuvos pirmininkavimas Europos Sąjungos Tarybai neapsieis be vieno ar kelių neskanių akcentų. Visi aplink juoksis, o mes, paraudę iš gėdos, nevykusiai bandysime teisintis nerišliai veblendami kažką ne į temą.

Šį kartą atidėsiu į šalį spėliones, kiek išteklių Lietuvos kompromitavimui skiria kai kurių kaimyninių šalių specialiosios tarnybos ir juo labiau pirštais nerodysiu, kas darbuojasi jų naudai. Nes, be slaptų ir atvirų įtakos agentų, turime savo krašte dar vieną, gerokai gausesnę Lietuvos kompromituotojų rūšį - nuosavus nevykėlius. Nuoširdžius ir primityvius, šventai tikinčius, kad būtent dabar išmušė jų valanda pasakyti pasauliui tiesą, apginti gerą savo tautos vardą ir parodyti svetimiesiems jų tikrąją vietą.
Kiekvienose vestuvėse būna svečias, kuris pirmas prisigeria ir pavadina jaunąją buvusios jaunikio draugės vardu, užkliuvęs už laido užgesina bažnyčioje šviesą arba atsegtu kelnių užtrauktuku atsistoja į pirmą eilę grupinėje nuotraukoje, o laidotuvėse - garsiai pirsteli išnešant karstą.

Ypatingai tokius personažus vaidinti pamėgo britų aktorius Rowanas Atkinsonas. Kaip tik dabar jo įkūnytą poną Byną viena komercinė televizija sugrąžino į mūsų televizorių ekranus. Pernai R. Atkinsono pasirodymas pono Byno amplua su simfoniniu orkestru Londono olimpinių žaidynių atidaryme buvo puikus, tarsi užkeikimas, kad atidarymo šventės niekas nesumaus, nes Didysis Nevykėlis jau įtrauktas į programą.

Mums būtų buvę prasminga įrašyti į Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai renginių plano kultūrinę dalį, pavyzdžiui, signataro Zigmo Vaišvilos spaudos konferenciją ir reikalavimus prezidentei bei Vyriausybei užtikrinti, „kad būtų gerbiama mūsų valstybės Konstitucija ir užsienio valstybių diplomatiniai asmenys nesikištų į Lietuvos Respublikos vidaus reikalus“. Sakytumėm, kad čia toks garsus vietinis humoristas pasisakys, reikia rimtu veidu išklausyti, o tada jau galima juoktis ir paploti.

Vargšelis signataras šiek tiek žiniasklaidos pašaipų susilaukdavo dar dirbdamas pirmosios atkurtos Lietuvos Respublikos Vyriausybės vicepremjeru, bet buvo sėkmingai užmirštas ir galėjo ramiai gyventi, dirbti bei džiaugtis, jog bus kartą ar du paminėtas istorijos vadovėliuose.

Nesitikėkite. Jam juk būtinai reikia dar kartą pasireikšti. Ir taip, kad visi poros dešimtmečių senumo nuopelnai nublanktų prieš šviežią kvailybę. Pabandykime įsivaizduoti, kad iš signataro išsakytų reikalavimų ne tik nesijuokiame, bet prokurorai pradeda siuntinėti kvietimus į apklausas Švedijos Europos reikalų ministrei Birgittai Ohlsson, o Užsienio reikalų ministerija kelių ES šalių ambasadoms įteikti notas su įspėjimais dėl veikų, nesuderinamų su diplomatiniu statusu, o prie gėjų eitynių organizavimo prisidėjusius ar jose dalyvavusius darbuotojus išsiunčia iš Lietuvos.

Pirmininkavimo ES Tarybai metu labiausiai tiktų kaip nors pažeisti Lietuvos stojimo į ES sutartį. Sustabdytos Ignalinos atominės elektrinės iš naujo paleisti jau nepavyks, todėl grupė tikriausiai labai linksmų žmonių labai rimtais veidais ėmėsi inicijuoti referendumą, kuriuo būtų panaikintas Lietuvos įsipareigojimas įteisinti kitų Europos šalių piliečių teisę įsigyti Lietuvoje žemės ūkio paskirties žemės sklypus. Referendumo iniciatyvinei grupei vadovauja zooinžinerius Pranciškus Alfredas Šliužas, nuo 1976 m. Lietuvos radijuje rengęs laidą „Kolūkietiška radijo stotis“, o 1996 – 1999 m. televizijoje pasakojęs, kad „Pyragų nebus be noragų“. Nebūtų net juokinga, bet už garbiojo Kaišiadorių rajono savivaldybės tarybos nario rikiuojasi linksmesnė kompanija: Arvydas Juozaitis, Romualdas Ozolas, Algirdas Patackas... Senojoje Kauno sporto halėje rugpjūčio pabaigoje, kažkada po populiariojo muzikinio šou „X faktorius” atrankų filmavimo, jie ketina surengti Žemės gynėjų suvažiavimą. Jau vien renginio pavadinimas garantuoja, kad bus kiečiau už Michailą Zadornovą.

Juokavimai referendumo tema turi savo nelinksmąją dalį. Jeigu staiga nutiks taip, kaip pernai, ir referendumas įvyks, paskui politikams gali tekti vykdyti ar bent apsimesti vykdančiais jo sprendimus. Prisiminus referendumą dėl Visagino atominės elektrinės, nenustebčiau, jeigu staiga pas jo iniciatorius atsirastų išteklių agitacijai, o pusė rinkėjų pritartų pasiūlytam teiginiui vien norėdami paerzinti nemylimą politinį elitą.

Pirmininkavimo ES Tarybai renginių plane Žemės gynėjų suvažiavimas neįrašytas. Jau žiūrėjau.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą