2014 m. balandžio 24 d., ketvirtadienis

Kodėl nevilioja tobulas kurortas?

Rusų turistai ypatingai laukiami visuose kurortuose
Iškart po Velykų, vos tik nulijo šiltas, beveik vasariškas lietus, akinamai ryški žolė akimirksniu pasistiebė per sprindį, atrodo, kad taikosi išsprogti ir sužydėti net į tvorą atremtas grėblio kotas. Visą rudenį ir žiemą keiksnojęs atšiaurų Lietuvos klimatą, netveriu džiaugsmu, kad štai dabar jau tikrai galima gyventi.

Kaip tik tokiu metu, kai buvau itin geranoriškai nusiteikęs, pakliuvo į akiratį šviežiai atliktos apklausos rezultatai. Jos rengėjai apklausė Lietuvos gyventojus, kur jie ketina atostogauti 2014 metais. Manau, tokį klausimą užduoti dabar jau pats metas, nes dauguma bent kiek gebančių planuoti savo gyvenimą žmonių, likus porai ar vienam mėnesiui iki atostogų, žino, kur jas praleis. Na, gal tik išskyrus tokius keistuolius kaip mūsų šeima, prieš keletą metų išsiruošusi į Čekiją ir spontaniškai nuvažiavusi iki Paryžiaus. Kadangi žmona mane už tokį romantišką požiūrį į laisvalaikį vadina ne romantišku, o nesusitupėjusiu, pastaruoju metu stengiuosi tokių nuotykių vengti.

Bet grįžkime prie apklausos. Jos dalyviai dar buvo paprašyti įvertinti Lietuvos kurortus. Na, druskininkiečiai, ar jau pabudo jūsų išdidumas? Taip, jūs teisūs - daugiausiai, net 86 procentų apklausos dalyvių geriausiai įvertino Druskininkus. Mūsų miestas pralenkė net ir elitinę Neringą, surinkusią 83 proc. respondentų balsų, ką jau kalbėti apie Trakus, Birštoną, Anykščius, Zarasus ir Ignaliną. Dabar jau galite išdidžiai iškelti galvas, prisiminti visus reklaminius šūkius apie Lietuvą, prasidedančią nuo Druskininkų, žydinčias sakuras, narcizus, vandens parkus, sniego arenas ir investuotą mūsų kurorte milijardą.

Dar šypsotės? Tai šekit antrąją apklausos dalį - tarsi pjautuvu per kankolus. Apklausos dalyviai, kurie taip gerai vertina Druskininkus, nė neketina čia atvykti atostogauti. Tiksliau, ketina vos 6 procentai, o dauguma, net 60 proc., per atostogas ketina lankytis Palangoje, Šventojoje - 32 proc., Neringoje - 14 proc. Tarsi sakytų: geras, geras tas jūsų kurortas, jei jau taip nepaliaujamai jį giriate, tai patikėsime, tik palikite mus ramybėje ir leiskite, kaip kasmet, važiuoti prie jūros ir išleisti savo santaupas šaltam alui bei čeburekams.

Viešųjų ryšių priemonėmis galima susikurti klestinčio, kone tobulo kurortinio miesto įvaizdį, bet vos tik žmogus ima planuoti savo nuosavas atostogas, jis bando įsivaizduoti, ką ten nuvykęs veiks ir kiek už visa tai teks sumokėti. Štai kodėl vis didesnę dalį Druskininkų svečių pastaraisiais metais sudarydavo atvykstantieji iš naftos dolerių pripampusios Rusijos. Pasaka baigėsi - naftos kainos krinta, Jungtinės Amerikos Valstijos ir Europos Sąjunga planuoja vis naujas sankcijas Rusijai už agresiją Ukrainoje, o propagandiniai Rusijos televizijos kanalai Baltijos šalis vaizduoja kaip pikčiausią priešą. Ir jau visai juokingai skamba kai kurių vietos lyderių pasisakymai, neva rusų turistus išbaidė taiki ir santūri Druskininkų opozicijos surengta solidarumo su Ukraina akcija. Tai gal reikėjo patiems suorganizuoti meilės Vladimirui Putinui šventę, kad, neduok Dieve, kas nors Rusijoje nepagalvotų, jog mes nepakankamai svetingi?

Kurių galų reikia painioti pataikavimą su svetingumu, man lig šiol nepavyko suprasti. Negi nepakanka tiesiog civilizuotai ir mandagiai teikti kokybiškas paslaugas?

Daugmaž tai ir daro geriausios Druskininkų sanatorijos, tebetęsiančios 220 metų senumo gydymo ir sveikatinimo tradicijas. Jei bus mažiau rusų, jos sugebės rasti klientų civilizuotose šalyse, ką puikiausiai liudija „SPA Vilnius” šiemet pelnytas garbingas įvertinimas pasauliniuose „The World Spa & Wellness“ apdovanojimuose Londone, kur jis buvo išrinktas geriausiu Rytų Europos sveikatingumo centru. Gydymo ir sveikatinimo paslaugas perka pasiturintys, solidesnio amžiaus ir reiklesni aptarnavimo kokybei klientai, negu pasiturkšti baseine ir pašėlti naktiniame klube suvažiuojantis jaunimėlis.

Mano supratimu, viešoji kurorto infrastruktūra negali būti vienu metu pritaikyta šioms abiem kurorto svečių rūšims, nes jos pernelyg skirtingos. Gydytis atvykusi šeima galbūt mielai aplankys M.K.Čiurlionio muzikos koncertą ir pasivaikščios senų medžių paunksnėje, bet tik tol, kol pro juos motociklu prasineš sporto klube pripumpuotus raumenis aikčiojančioms soliariumų rudmėsėms demonstruojantis paplūdimio baro kietuolis.


Prieš savaitę „Druskininkų naujienose” aprašyta pseudoholivudinė milžiniškų raidžių „Druskininkai” ir rankos su iškeltu pirštu vizija puikiausiai atspindi, į kokį beskonybės triumfą gali virsti užsitęsęs bendruomenės pataikavimas vieninteliam ir neklystančiam lyderiui, kažin kada jaunystėje dar sugebėjusiam sugeneruoti kelis progresyvius sumanymus.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą