2014 m. birželio 19 d., ketvirtadienis

Tiesioginiai merų rinkimai leis Druskininkų merui vos 20-ies procentų rinkėjų balsais jau pirmajame ture būti perrinktam dar vienai kadencijai

Antradienį Seimas po svarstymo pritarė Savivaldybių tarybų rinkimų ir Vietos savivaldos įstatymų pakeitimams, kuriais siekiama įtvirtinti tiesioginius merų rinkimus. Pasirinktas būtent toks rinkimų modelis, kurį stūmė Lietuvos savivaldybių asociacija, leisiantis jos prezidentui vos 20-ies procentų rinkėjų balsais būti perrinktam jau pirmajame ture dar vienai kadencijai.

Pasak naujienų agentūros ELTA pranešimo, svarstomomis pataisomis siūloma, kad vienas iš savivaldybės tarybos narių rinkėjų būtų tiesiogiai išrenkamas tarybos nariu ir šios savivaldybės meru. Rinkėjai balsuotų dviem biuleteniais: vienu už kandidatų sąrašą, kitu už kandidatą į merus. Išrinktu būtų laikomas tas kandidatas į merus, kuris pirmą kartą balsuojant gautų daugiau kaip pusę rinkimuose dalyvavusių rinkėjų balsų, jeigu rinkimuose dalyvavo ne mažiau kaip 40 proc. į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų. Jeigu rinkimuose dalyvautų mažiau kaip 40 proc. rinkėjų, išrinktu būtų laikomas tas kandidatas, kuris gavo daugiausia, bet ne mažiau kaip vieną penktadalį visų į tos rinkimų apygardos rinkėjų sąrašus įrašytų rinkėjų balsų. Jeigu pirmą kartą balsuojant merų rinkimuose nė vienas kandidatas nesurinktų reikiamos balsų daugumos, ne vėliau kaip po dviejų savaičių nuo balsavimo dienos, būtų rengiamas pakartotinis balsavimas dėl dviejų kandidatų į merus, gavusių daugiausia balsų pirmą kartą balsuojant.

Lig šiol buvo siūlyta daug įvairių tiesioginių merų rinkimų modelių, bet pasirinktas būtent toks, kurį stūmė Lietuvos savivaldybių asociacija. Seimo narė, socialdemokratė Milda Petrauskienė taip ir pasakė: „tobulo merų rinkimo modelio negali būti, tačiau šis, kuris yra siūlomas, yra geras, be to, jam pritaria Savivaldybių asociacija”. O gal geras todėl, kad leis šios asociacijos prezidentui, socialdemokratų pasididžiavimui, Druskininkų merui būti perrinktam dar vienai kadencijai jau pirmajame ture vos 20-ies procentų rinkėjų balsais - kai ateina balsuoti 40 proc., iš jų pusė paremia esamą merą.

Pagal dabar galiojančią rinkimų sistemą mero vadovaujamai socialdemokratų partijai gavus truputį mažiau rinkėjų balsų, negu per ankstesnius rinkimus, kas visai tikėtina, matant visus tuos tvorų skandalus, Druskininkų savivaldybės taryboje ji jau nebeturėtų daugumos. Po keliolika procentų balsų gavę opozicinės partijos tuomet galėtų sudaryti koaliciją ir išsirinkti savo merą bei vicemerą. O dabartinis Savivaldybių asociacijos prezidentas liktų paprastu tarybos nariu, tarsi koks Karolis Kaklys ar Donatas Mizaras... Nejauku net įsivaizduoti, matant jo šiandieninę didybę.

Tokio žmogaus, kurio net LSD partijos valdyba už tvoras ir Žurnalistų etikos inspektoriaus sprendimus griežčiau pabarti nedrįsta, negelbėti jie tiesiog negalėtų. Todėl LSDP frakcijos balsai ir įtaka Seime lėmė, kad pasirinktas būtent toks, palankiausias R.Malinauskui tiesioginių merų rinkimų modelis.

Pasak tos pačios socialdemokratės M. Petrauskienės, Prezidentė Dalia Grybauskaitė „yra sakiusi, kad nenori merų postuose matyti vietos kunigaikščių”. Tiesioginiai merų rinkimai tuos kunigaikščius pavers neįveikiamais, net jeigu savivaldybių tarybose susiformuos kitų partijų dauguma.

Bandau įsivaizduoti, kaip žiniasklaidoje meiliai caru vadinamam mūsų ambicingajam merui sektųsi dirbti, pavyzdžiui, su konservatorių ir liberalų dauguma taryboje. Per šių metų Druskininkų kurorto šventę, LRT radijui rengiant tiesioginę transliaciją iš Druskininkų, mūsų meras ne tik nepanoro tiesiogiai diskutuoti apie miesto problemas su TS-LKD sąrašo lyderiu Viliumi Semeška, bet ir akivaizdžiai neslėpė susierzinimo vien dėl to, kad opozicionieriui buvo suteikta galimybė kalbėti.

Tiesioginiai merų rinkimai gali būti vadinami demokratiškais tik tuomet, jeigu rinkėjai gauna objektyvią informaciją apie kandidatus iš nevaržomos laisvos žiniasklaidos ir visiems sudaromos lygios galimybės skleisti savo idėjas. Gi Druskininkuose vieno būsimojo kandidato geri darbai už mokesčių mokėtojų pinigus liaupsinami jau antrus metus, o galimi jo varžovai triuškinami dar nė nespėję prasižioti kažką pasakyti.

Socialdemokratų išprašyta buvusi investicijų pritraukimu besirūpinančios viešosios įstaigos „Investuok Lietuvoje” vadovė Milda Dargužaitė šią savaitę savo „Facebook” profilyje pasidalino nuotraukomis su štai tokiu prierašu: „Šiaurės Korėjos naujienų agentūra išleido savo lyderio metinę „ataskaitą” nuotraukose: vizitai po gamyklas, ligonines, statybų aikšteles ir t.t. Visur lyderis taip pat dalina savo labai gilias įžvalgas. Pvz. meteorologams jis pasakė: „Tik tada, kai bus meteorologinės apžvalgos neklaidingos, bus galima apsaugoti žmonių gyvybes ir turtą nuo visokių klimato nelaimių.”


Nesusilaikiau ir pakomentavau: „Panašu į mūsų mero laikraštį”.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą