2014 m. rugsėjo 11 d., ketvirtadienis

Metas pirkti rinkėjų palankumą mažinant šilumos kainas

Druskininkų savivaldybės nuotrauka
Nors vidurdienį dar vasariškai šilta ir į mūsų kurortą savaitgaliais suplūsta paskutiniais prabėgusios vasaros spinduliais pasimėgauti suskubę didmiesčių gyventojai, bet patys druskininkiečiai jau vis dažniau pagalvoja apie artėjantį šaltąjį metų pusmetį. Bepigu gyvenantiems individualiuose namuose – jų pačių valioje pasirinkti, kokios rūšies malkas ar kuro briketus žiemai pirkti, kūrenti taip, kad namie ir per speigus vienais apatiniais vaikščioti būtų galima ar ant vilnonio megztinio vilktis kailinę liemenę ir tenkintis tokiu šildymu, kad tik grybų sriuba dubenyje ant stalo neužšaltų. O štai daugiabučių namų gyventojai pasirinkimo neturi ir galima sakyti, kad jau seniai tapo įkaitais politikų, valdininkų bei šilumos ūkį valdančio verslo pasistumdymuose.

Nepasakysiu nieko naujo, jeigu atkreipsiu dėmesį, kad jau pusantro dešimtmečio Druskininkus valdantys socialdemokratai visuomet buvo ta politinė jėga, kuri orientuojasi ne į sau dirbančius, nepriklausomai nuo valdžios malonės gyvenimą susitvarkiusius aktyvius žmones, bet į tuos, ką vadina labiausiai socialiai pažeidžiamais. Tai yra dirbančius nekvalifikuotą samdomą darbą už minimalią arba jai artimą algą, gyvenančius sovietmečiu gautuose butuose ir nuolat kaulijančius visokių pašalpų bei kompensacijų.

Kadangi ši rinkėjų dalis labiausiai priklausoma nuo politikų sprendimų, tai artėjant 2015 m. savivaldos rinkimams galim tikėtis ištisos pažadų ir nutarimų lavinos, pradedant minimalios algos didinimu 35 litais ir baigiant manipuliacijomis šilumos kaina. Esantieji valdžioje bandys paprasčiausiai nusipirkti šitos gausios rinkėjų dalies palankumą visų mokesčių mokėtojų pinigais, ar bent įrodyti, kad kažką gero jiems jau padarė ir tebedaro.

Vos tik spėjęs oficialiai įsivardinti kandidatu tiesioginiuose mero rinkimuose, mūsų dabartinis meras Ričardas Malinauskas, gal ne pačių pigiausių viešųjų ryšių specialistų patartas, o gal pats susipratęs išdėstė populiariausio šalies naujienų portalo „Delfi“ skyrelyje „Politikų tribūna“ savo nuomonę apie šilumos kainas.

Nors Vietos savivaldos įstatymas numato, kad už šilumos tiekimą yra atsakingos savivaldybės, ir pats meras tą įstatymo nuostatą primena, bet iškart puola kratytis atsakomybės, apkaltindamas Valstybinę kainų ir energetikos kontrolės komisiją geriau girdint ne savivaldybių, o šilumos tiekėjų balsą. Tik kažkaip ne itin giriasi tuo, kad ne kokia nors komisija, o jis pats ir jo vadovaujama savivaldybės tarybos dauguma priėmė sprendimą išnuomoti kurorto šilumos ūkį bendrovei „Litesko“, kuri dabar, o siaube, nori dirbti pelningai, o ne šelpti mero priešrinkimines pastangas nupirkti rinkėjų palankumą mažesnėmis šilumos kainomis. Šilumininko išsilavinimą turintis meras, kadencijai pasibaigus, „Litesko“ padalinyje darbo tikriausiai neieškos, todėl gali drąsiai piktintis ir teisėtu šios bendrovės noru investicijas į vamzdynų ir katilinių modernizavimą įtraukti į šilumos tarifą.

Pasirinkęs publikuoti savo kūrinį naujienų portale „Delfi“ politikas tikriausiai buvo užmiršęs, kad ten kiekvienas skaitytojas be jokios cenzūros gali komentuoti straipsnius, o trinami tik grubiausiai įstatymus pažeidžiantys, tautinę, rasinę arba lytinę nesantaiką bei smurtą kurstantys jų pasisakymai. Todėl išties miela matyti, kaip mero paverkšlenimus dėl brangios šilumos taršo portalo skaitytojai.
Skaitytoja(-s) slapyvardžiu „www“ (IP: 195.14.166.37) netiki straipsnio autoryste ir tiesiai klausia: „Įdomu, kas iš Druskininkų caro klapčiukų šitą straipsnelį sukurpė?“. Komentatorius „dzukas“ (IP: 212.190.205.30) primena, kad varėniškiai niekam neišnuomojo šilumos tinklų. „Patys rekonstravo ir už šilumą moka vieni mažiausiai Lietuvoje. Druskininkų meras leido privačiam monopolininkui gerai pasipelnyti. Be to, jis pats prieštarauja pats sau – sako, kad biokuro kainos kils, kai paaiškės tikrasis augantis jo naudojimo mastas, o po to pareiškia, kad šilumos naudojimas mažės dėl renovacijos ir kaina nuo to vėlgi didės,“- pastebi „dzukas“.


Komentatorius „druskininkeitis“ (IP: 78.62.3.264) klausia: „Kiek metų druskininkiečiai mokėjo už šilumą gerokai daugiau negu visoje Lietuvoje? Kieno dėdė kaip tarpininkas sėdėjo ant dujų vamzdžio iš Baltarusijos? O dujos iki šiol astronomiškai daug kainuoja! Bet gi pasireklamuoti kažkaip reikia.“ Ir užbaigia primindamas tai, ką viena ar kita forma pamini dar keliolika skaitytojų: „Geriausia reklama būtų, jei nugriautų meras savo tvoras.“

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą