2014 m. liepos 10 d., ketvirtadienis

Lažybos iš pusės milijardo

„Tikiuosi gražios vokiečių pergalės,”- parašiau socialiniame tinkle „Facebook” antradienio vakarą, prieš prasidedant Pasaulio futbolo čempionato pusfinaliui. Pirmieji draugų komentarai buvo ganėtinai ironiški, nes daugelis tikėjo Brazilijos rinktinės sėkme. Po pirmojo įvarčio į brazilų vartus intonacija pasikeitė, o po trečio brazilų gerbėjai pradėjo trinti anksčiau parašytus savo komentarus.

Rašau čia apie tai visai ne norėdamas pasigirti, koks aš baisus futbolo ekspertas. Neišmanau daugiau už bet kurį kitą televizijos žiūrovą, futbolu trumpam susidomintį tik kas dvejus metus, kai vyksta Pasaulio ir Europos čempionatai. Sensacingą vokiečių pergalę ne numačiau ar kaip nors apskaičiavau, o paprasčiausiai atspėjau. Todėl niekada nestatau pinigų už sporto varžybų rezultatus lažybų punktuose, nors prietaringesnis lošėjas tokį atsitiktinumą iškart pavadintų intuicija ir tikėtųsi iš jos pasipelnyti.

Kai kas nors sako, galintis numatyti ateitį, galimi du variantai: arba tas žmogus sąmoningai jus apgaudinėja, siekdamas savanaudiškų tikslų, arba pats dėl kokių nors priežasčių įtikėjo turintis aiškiaregystės dovaną. Autobusų stotyje išburti ateitį jums siūlanti klajoklė ir garsus ekstrasensas aiškiaregis veikia pagal tą patį principą: atidžiai stebi savo aukas ir iš atsitiktinių aprangos detalių, veido išraiškos, gestikuliacijos padaro apie jas savo išvadas. Kai ką mes patys jiems išduodame formuluodami savo klausimus. O paskui stebimės, kaip jiems pavyksta „visą teisybę pasakyti”. O juk sako tai, ką mes patys norime girdėti, žadėdami ateityje nutiksiant tai, ko labiausiai trokštu ir patardami saugotis grėsmių, dėl kurių ir taip nerimaujame.

Jeigu imčiausi būrėjo amato, kiekvienam pusamžiam klientui patarčiau susirūpinti sveikata, nes yra didesnė tikimybė, kad žmogus jau turi kokių nors sveikatos problemų, negu, kad jis - visiškai sveikas. Galėčiau žadėti, kad jūsų pajamos augs, bet tikrai ne taip sparčiai, kaip jums norėtųsi. Sutiksite žmogų, kuris jums atrodys žavus, bet geriau venkite užmegzti su juo (ja) artimesnius santykius, nes tai gali pakenkti jūsų šeimos darnai. Jeigu pasakysiu moteriai, kad sutuoktinis ar sugyventinis jai skiria pernelyg mažai dėmesio, dabar, per Pasaulio futbolo čempionatą, tikrai nesuklysiu.

Aiškiaregių su krištolo rutuliais ir būrėjų iš kavos tirščių bei ruonio taukų mūsų kurorte ne tiek jau daug. Vieni sako, kad paklausa nedidelė, kiti nedrįsta verslo liudijimo tokio tipo veiklai mokesčių inspekcijoje prašyti. O patys drąsiausi aiškiaregiai įsitaisė rūmuose po vėliava ir savo vizijomis siekia net 2020-uosius metus.

Birželio 30 d. Druskininkų savivaldybės tarybos posėdyje buvo patvirtintas Druskininkų savivaldybės plėtros 2014 - 2020 m. strateginis planas. Turint omenyje, kad šios kadencijos savivaldybės tarybos įgaliojimai baigsis 2015 m. pradžioje, pirmiausiai pamaniau, jog tai yra jos politinis testamentas būsimai kadencijai.

Pagal šį testamentą 2020 m. Druskininkai privalo tapti „kurortų lyderiu Vidurio Europoje”. Aukso medalius ant savo komandos kaklų sapnavusiems brazilams tokios ambicijos patiktų. Plane be visokių abstrakčių didinimų, gerinimų ir stiprinimų numatyti ir „nacionalinės reikšmės kultūros ir kongresų rūmus Druskininkuose” už 80 mln. litų, tarptautinis oro uostas už 16 mln. Lt, pažadas „nukreipti geležinkelio tinklą į Druskininkus” už 10 mln. Lt ir „mineralinė jūra” prie Druskininkų vandens parko už 25 mln. Lt. Kosmodromo lentelėje neradau. Visų plano priemonių įgyvendinimas turėtų kainuoti 488 mln. 609 tūkst. 200 Lt. Pusę milijardo pasiekti pasikuklinta.

Tokias „Naujųjų Vasiukų” stiliaus vizijas gal ir būtų smagu skaityti, jei prognozuojamas turizmo paslaugų rinkos augimas būtų pagrįstas ne užvakarykštėmis realijomis. Plano kūrėjus galima suprasti - naujų duomenų, kaip keičiasi Druskininkų viešbučius ir SPA centrus keletą pastarųjų metų gausiausiai užpildydavusių turistų iš Rusijos įpročiai ir perkamoji galia tiesiog dar nėra. O planas turėjo būti parašytas sutartu laiku. Tai ir parašė.


Vadovautasi, mano supratimu, abejotina nuostata, kad Rusijos pasirinkta konfrontacija su Vakarais ir savęs izoliavimo politika tėra kažkoks laikinas nesusipratimas, kuris praeis, kaip praėjo 2008-2009 m. sunkmetis. Rinkodaros specialistai - ne aiškiaregiai. Tikėtis iš jų ilgalaikių politinių prognozių būtų taip pat neapdairu, kaip pasikliauti mano spėjimais, statant dešimtinę lažybų punkte už Pasaulio futbolo čempionato finalo rezultatą. Tik čia lažinamasi beveik iš pusės milijardo Druskininkų, Lietuvos ir Europos Sąjungos mokesčių mokėtojų litų. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą