2014 m. liepos 31 d., ketvirtadienis

Į Jūrmalą neįleistą O.Gazmanovą priglaus Druskininkai?

Ne taip seniai, pasakodami apie būsimų Druskininkų kultūros ir kongresų rūmų investicinį projektą, mūsų kurorto politikai džiūgavo, kad pagaliau galės konkuruoti su Jūrmala ir susikviesti čia rusų estrados žvaigždes. Dėl skonio čia nesiginčysim, kam galvoje tebeskamba rusiškas popsas ir M.Zadornovo juokeliai apie bukus „amerikosus“ ir „pribaltus“, tokie argumentai vargu ar paveiks. Bet štai girdime, kad Latvija pirmoji iš Baltijos šalių uždraudė į jų šalį atvykti agresyvią antivakarietišką propagandą varantiems ir sovietmetį šlovinantiems atlikėjams. Tokiems kaip Olegas Gazmanovas, giedojęs apie „padarytus SSSR“.

Priminsiu, kad šiemet jau buvau apklaustas Druskininkų policijos tyrėjų, ar tikrai neketinau ir nekviečiau savo „Facebook“ draugų padaryti kažką blogo O.Gazmanovo koncertų lankytojams. Neketinau ir nekviečiau, todėl ikiteisminį tyrimą pagal gautą skaitytojo skundą pradėti atsisakyta.

Latvija, skirtingai negu Lietuva, į vadinamąjį juodąjį sąrašą neribotam laikui įtraukė Rusijos dainininkus Olegą Gazmanovą, Josifą Kobzoną ir Alą Perfilovą, kuri scenoje prisistato Valerijos vardu. Latvijos užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad šie asmenys „savo žodžiais ir veiksmais prisidėjo pažeidžiant Ukrainos teritorinį vientisumą ir suverenumą.“

Kadangi Lietuvos URM laikosi nuomonės, jog dabar „tam netinkamas metas“, Druskininkų politikų svajonės nesunkiai gali tapti realybe. Belieka tik rasti investuotoją, kuris Druskininkų savivaldybei priklausančios griūvančios „Nemuno“ sanatorijos vietoje pastatytų rūmus su 1500 vietų sale O.Gazmanovo gerbėjams. Neabejoju, kad kur nors Rytuose tokių investuotojų tikrai atsirastų, ypač po to, kai JAV ir ES dar labiau sugriežtino sankcijas Rusijai, o rusiškos kilmės kapitalas vakariečiams dvokia yrančiais numušto Malaizijos lėktuvo aukų lavonais. Reikia tik plačiau skelbtis, kad Druskininkai – tai toks beveik separatistinis regionas, kuriame Lietuvos įstatymai galioja pasirinktinai. Noriu – griaunu tvorą, nenoriu – negriaunu. Noriu – ir leidžiu politinės reklamos leidinį, imituojantį laikraštį, o su Lietuva santykius aiškinuosi teismuose.

Po to, kai Ukrainos palaikymo akciją mūsų mieste surengę neabejingi druskininkiečiai buvo apskelbti kurorto žlugdytojais, o ukrainietiškomis temomis pasiūlyta diskutuoti tik privačioje erdvėje (su žmona prie kavos), tapo aišku, kad separatistinė Druskininkų savivaldybė jau turi ir savo užsienio politiką. Todėl net ir tuomet, kai Lietuva ryšis pasekti Latvijos pavyzdžiu neįsileisti Putino režimą palaikančių dainininkų, Druskininkai galės atsiskraidinti juos tiesiai į planuojamą rekonstruoti tarptautinį oro uostą ir nepripažinti jokio nepageidaujamų asmenų sąrašo. Negi taip svarbu, neigti vienu įstatymu ar poįstatyminiu aktu daugiau, ar mažiau?

Rusofobais pravardžiuojami vietiniai disidentai, skirtingai nuo kurortą valdančių politikų ir jiems lojalaus verslo, sugeba mąstyti plačiau ir sekti pasaulio įvykius ne vien iš prorusiškų informacijos šaltinių. Todėl ir supranta, kad Rusijos konfrontacija su Vakarais ryt – poryt nesibaigs. Tai ne tas pats, kaip 1998-1999 m. Rusijos krizė, kai rublis krito, eksportas į Rusiją sustojo, bet netrukus vėl atsigavo. Ir juo labiau nepanašu į 2008 m. Pasaulio finansų krizę. Geopolitinė praraja tarp Rytų ir Vakarų dar tik pradeda vertis, traukydama ekonominius ir kultūrinius ryšius, dešimtmečiais draugiškai bendravusius žmones pastatydama priešingose fronto pusėse.

Vladimirui Putinui visai nerūpi išlošti tą keistą sankcijų ir atsako į jas žaidimą su Vakarais. Jam rūpi tik pačius rusus ant kuo trumpesnio pavadžio laikyti. Jis sąmoningai pasirinko konfrontaciją su Vakarais, nes vienintelė alternatyva - visuomenės demokratizavimasis, kuris jį nušluotų. Maidanas arba Gulagas ir jokių tarpinių pasirinkimo galimybių.


Kaip šiandien bepataikautumėm rusams, jų galimybės poilsiauti užsienyje pasibaigs anksčiau, negu mes pasistatysime Kongresų rūmus ir tarptautinį oro uostą. Jeigu šiandien nepulsime ieškoti naujų rinkų Vakaruose, o turistus aptarnaujančio personalo nemokysime vakarietiškų užsienio kalbų, paskui bent neapsimetinėkim, kad svečių iš Rusijos srautas pasibaigė netikėtai. Nesakykit, kad jums apie tai nerašiau, o jūs neskaitėte.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą