2013 m. gruodžio 19 d., ketvirtadienis

Ką turtuoliai veikia eilėje prie labdaros?

Jau tikriausiai girdėjote, kad Druskininkuose bus pastatytas didžiausias pasaulyje „Laikas”. Ne laikas ar laikrodis, o tokia ranka su vienu iškeltu pirštu. Ir ne viduriniu, o nykščiu. Tai reiškia, kad mūsų kurortas visiems baisiai patinka. Man irgi patinka, tai kaip ir neturėčiau dėl to bambėti. Ypač dabar, prieššventiniu metu.

Toks rekordiškai didelis butaforinis daiktas, kuris ten pirštas bebūtų iškeltas, mums išties tinka. Prie dirbtinio sniego arenos, sintetinių tropikų vandens parke ir planų perspjauti Palangą pasistatant dirbtinę jūrą. Toks saldžiai mielas kurortinis miestelis, kuriame svečiai jaučiasi lyg vaikščiotų „Akropolio” ar „Megos” gatvėmis, svečiams iš rytinių šalių išties likeable. Jie tam patikimui įvardinti turi kitų žodžių, kurių dėl prigimtinio drovumo čia nerašysiu.

Ne toks drovus Seimo narys Kęstutis Masiulis įsidrąsino paprašyti Vidaus reikalų ministro Dailio Alfonso Barakausko išbraukti iš jo ministerijos sudaryto probleminių teritorijų sąrašo mūsų klestintį kurortą. Ne paslaptis - patys to prisiprašėm. Juk šią savaitę po kurorto biudžetines įstaigas ir savivaldybės įmones platinama tokia įdomi lojalumo vietinei valdžiukei deklaracija, po kuria nepasirašyti išdrįsta tik tie, kam iki pensijos liko mažiau negu trys dienos, o vaikai ir vaikaičiai dirba bei mokosi toli nuo čia. Minėtame tekste, įsakmiai pavadintame „Mylėkime savo miestą!”, rašoma ne tik tai, kad „dauguma šalies gyventojų neslepia susižavėjimo Druskininkų savivaldybės meru”, bet ir džiūgaujama pasiekta gerove, o uždavinėjantieji nemandagius klausimus opozicionieriai tik „patys prasimano, bando sukurti įvairias tariamas problemas ir jas išpūsti”. Tai ir Vidaus reiklų ministerija, palikdama Druskininkus probleminių teritorijų sąraše, mažų mažiausiai, kalbant jau cituoto kreipimosi sumanytojų žodžiais, „menkina mūsų miestą”.

Tikiu, kad druskininkiečiai ir patys iš to sąrašo vardan savo neprilygstamo orumo būtų išsibraukę, bet tikriausiai seniai apie jį užmiršo per savo didžius darbus. Nes nemačiau apie buvimą tame sąraše giriantis nė viename kurortą pristatančiame reklaminiame lankstinuke, interneto tinklalapyje ar filme. Nuvykę į svečiose šalyse vykstančias muges bei turizmo parodas nė nebandome vilioti svečių, kviesdami atvykti į probleminę teritoriją. Pasakojame apie naujus SPA centrus, šimtamilijonines investicijas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų ir pavasarį pražysiančių narcizų jūrą. Mes turtingi, labiau klestintys už visokius ten Emyratus bei Karlovus ir dar kitus Varus. Kukliai nutylime, kad nemaža dalis kurorto grožybių sukurta tik todėl, kad probleminėse teritorijose ES lėšomis atnaujinami viešieji pastatai ir daugiabučiai, tvarkomos gatvės, plėtojamas socialinis būstas, mokomi savivaldybių tarnautojai.

Ir tik nemandagusis K.Masiulis mums į akis tai pasako, tarsi kokiam „Dviračio šou” turtuoliui Sauliui Poškai, atėjusiam į seniūniją pasirinkti varguoliams dalijamų kruopų ir makaronų. Net labai aiškiai pasako: „Matau vienintelį argumentą, kodėl probleminių teritorijų sąraše atsidūrė tokios savivaldybės kaip Druskininkų. Ministerija dėl politinių išskaičiavimų finansuoja savivaldybes, kuriose valdantieji yra kairieji ir baudžia tas, kuriose dirba konservatoriai. Dėl tokios neatsakingos politikos tik didės socialinė atskirtis, skurdžiausi taps dar skurdesni, o turtingiausi dar turtingesni.”

Koks jis, po galais, krikščionis demokratas, gal neskaitė, kad Šventajame Rašte aiškiai parašyta, kad iš neturinčio bus atimta, turinčiam bus duota.

Keturiolikai probleminių teritorijų sąraše esančių savivaldybių iš 2014-2020 m. Europos Sąjungos fondų planuojama papildomai skirti per 150 mln. litų. Dėl tokios sumos ne vienas vietinis politikas blizgantį kaip silkės pilvas švarką pakeistų varguolio skarmalais iš „Humanos” ir prieš lėšų skirstytojus suvaidintų skurstančio krašto šeimininką. Druskininkiečiams dabar net ir vaidinti nereikia, kai visur valdžioje savi ir gali užjausti bei palaikyti.

O nemalonią tiesą išrėžusį Seimo narį juk galima paprasčiausiai ignoruoti. Būdamas opozicijoje jis vis vien neturi jokių galių ką nors pakeisti ar iš posto išversti. Visai kas kita - šį penktadienį Druskininkuose pažadėjęs apsilankyti Premjeras Algirdas Butkevičius, kuriam bus patikėta perkirpti šviežiai suremontuoto kurorto policijos komisariato pastato atidarymo juostelę. Ir net jeigu jam koks čiabuvis pabandys nemandagiai prasitarti, jog čia ne viskas taip idealu, kaip bandoma pavaizduoti, svečiui išdidžiai demonstruojamo objekto profesinė sąjunga skundžiasi vėluojančiomis algomis, o privalomas vykdyti Žurnalistų etikos inspektorės sprendimo dėl neteisėtai leidžiamo propagandinio savivaldybės laikraščio atvirai ignoruojamas, Premjeras bus gerokai mandagesnis ir apsiribos liaupsėmis Druskininkų merui - savo pavaduotojui partijoje.


Dvi savaites aš irgi būsiu beveik toks pats taktiškas, nes išeinu Kalėdinių atostogų ir nebeleisiu laikraščio iki pat Trijų karalių. Pailsėsite nuo mano įkyraus bambėjimo ir baksnojimo pirštu į apšašusius skaudulius, erzinimo, trolinimo bei kone paaugliškų patyčių. Linksmų, laimingų Šventų Kalėdų, ir tikiuosi, jei už tokį rašymą dar nepasodins, iki pasimatymo 2014-aisiais!

1 komentaras:

  1. aš šiandien labai jaudinuosi. Mačiau komentarus iš žmonių, kurie jau buvo gavę paskolą iš LAPO M-F, todėl nusprendžiau kreiptis remdamasis populiariomis rekomendacijomis ir tik prieš kelias valandas savo sąskaitoje patvirtinau bendrą 10 500 eurų sumą. Tai tikrai puiki žinia ir patariu visiems, kuriems reikia tikros paskolos, kreiptis elektroniniu paštu: lapofunding960@gmail.com
    „Whatsapp“ +447883183014

    AtsakytiPanaikinti