2015 m. lapkričio 28 d., šeštadienis

„Išteisinimai STT bylose yra tik reta išimtis...“

Ne vienas mano bičiulis yra sakęs, kad negali skaityti skaitytojų komentarų apie save arba artimus žmones internetiniuose naujienų portaluose - tiesiog nervai nelaiko. Kiti garsiai sako, kad neskaito, bet paskui, žiūrėk, ima ir pacituoja kažką iš ten.

Man pačiam tokia mazochistinė pramoga nuotaikos negadina. Kartą pasiryžus reikšti nuomonę viešojoje erdvėje, apie tai jau iš anksto reikia pagalvoti ir įvertinti savo psichikos atsparumą. Antraip tapsite nuolatiniu įkyriu policijos ir teismų darbo trukdytoju, o didžiąją dalį santaupų teks išleisti advokatams, atstovaujantiems jus bylose prieš šmeižikus ir reputacijos menkintojus.

Naujienų portalai jau seniai nėra objektyvus liaudies balsas, nes nemažą jų dalį prirašo politinių partijų agitatorių komandos, o kai kurių viešųjų ryšių agentūrų darbuotojai netgi siūlo savo klientams tokią paslaugą. Dešimtys tūkstančių normalių žmonių, perskaitę nuomonę ar žinią, savo mintis pasilieka sau, aptaria su artimaisiais arba pasidalina jomis interneto socialiniuose tinkluose, o tie keli šimtai, kuriems prireikia tariamai anonimiškai pakomentuoti prie straipsnio, dažniausiai yra kamuojami rimtų problemų.

Atskira komentatorių rūšis yra Rusijos trolių fermų broileriai ir jų įtakon patekę naudingi idiotai Lietuvoje. Šitie prieš keletą metų supuldavo vien prie tų straipsnių, kuriuose minėta Rusija ir Ukraina, bet pastaruoju metu ėmėsi bendro Lietuvos, Europos Sąjungos ir ypač NATO bei JAV niekinimo, todėl kiša savo komentarus, kur tik papuola.

Tik dalis iš jų supranta lietuviškai, bet kitiems pakanka ir „Google vertėjo“, todėl jų komentaruose kartais pasitaiko juokingų klaidų.

Druskininkų skandalas, tarsi kokia laidotuvių procesija, nuo pat pradžių buvo lydimas tarpusavyje besiriejančių komentatorių choro. Vietiniams valdantiesiems turbūt yra pavykę suburti nemažą komentuotojų komandą, kuri turi iš anksto paruoštas tezes, tinkančias įterpti kone prie kiekvienos temos. Bet iškart po STT kratų jie dar nebuvo gavę instrukcijų, kaip reikėtų tai komentuoti, todėl aiškia persvara, kartais net 10:1, pirmavo opozicijos šalininkai.

Paskui valdantieji pamatė, kad galima ne aiškinti ar neigti kaltinimus, kam reikėtų nemažai skandalo aplinkybes išmanančių ir formuluoti savo mintis raštu gebančių žmonių, o tiesiog kartoti dar per savivaldos rinkimus išbandytas tezes apie prieš 15 metų žlugusį bedarbių ir narkomanų miestą, kurį vienas lyderis pavertė geriausiu pasaulio kurortu. Kita reguliariai kartojama tezė - dešiniųjų valdytas Kaunas ir Panevėžys, Palanga ir dar kas nors taip nesuklestėjo.

Pirmojo komentaro rašytojus ištinka kognityvinis disonansas, jeigu kas draugiškai pasiūlo lygintis ne su XX a. pabaiga, o su XIX a., tada progresas ir valdžios nuopelnai bus dar akivaizdesni. Antrieji sutrinka, sužinoję, kad Kauną jau nuo kovo mėnesį vykusių rinkimų valdo ne konservatoriai, o jų labai nemėgstantis stambaus verslo savininkas.

Greta senų komentarų ruošinių, naudojamų copy/paste būdu jau keletą metų, pagaminta keletas visiškai naujų, skirtų dabartiniams skandalams. Bene dažniausiai iš jų kartojamas mitas, neva STT įtarimai dar nieko nereiškia, ši institucija yra įtakojama kažkokių mistinių tamsiųjų jėgų, trokštančių apipilti purvais populiarų vietinį politiką. Būtinai pakartojama, neva STT tiek daug kartų rengė triukšmingus sulaikymus, bet paskui teismuose visi kaltinimai subliūkšta.

Šitą teoriją sukūrė tikrai ne atsitiktinis komentatorius, nes ją jau išmoko atkartoti didelė dalis LSDP Seimo frakcijos narių ir visas Druskininkų politinis elitas.

Tarsi specialiai jiems Specialiųjų tyrimų tarnyba socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad per 2013 - 2015 metus buvo nuteisti 3 merai iš 4, kurių veiklą tyrė šios tarnybos pareigūnai.

„Išteisinimai STT bylose yra tik reta išimtis, o ne taisyklė,“- teigia tarnybos paskyrą socialiniame tinkle administruojantys pareigūnai.

2013 m. vienoje didžiausių korupcinių bylų nuteistas buvęs Trakų meras Vytautas Petkevičius. Pirmos instancijos teismas už kyšininkavimą, piktnaudžiavimą ir už savavaldžiavimą V. Petkevičiui skyrė 5 metų laisvės atėmimą ir turto konfiskavimą.  Kartu su meru laisvės atėmimu nuteisti ir buvę savivaldybės administracijos direktorius Leonardas Karnila ir mero pavaduotojas Saulius Raščiauskas.

STT pareigūnai tyrimo metu užfiksavo, kad be kyšių šiai trijulei negalėjo veikti praktiškai nė viena rajono bendrovė, o reikalautų kyšių sumos siekė 200 000 litų.

2014 m. Šakių rajono meras Juozas Bertašius pripažintas kaltu dėl prekybos poveikiu.

2015 m. buvęs Alytaus meras Česlovas Daugėla pripažintas kaltu dėl dokumentų klastojimo ir piktnaudžiavimo.

Ir tik vienintelis Lazdijų rajono meras Artūras Margelis 2014 m. buvo išteisintas dėl piktnaudžiavimo.

O grįžtant prie komentarų temos, net ir žinant, kad jie neatspindi visos visuomenės nuomonės, įdomu stebėti, kaip vieną ar kitą poziciją ginantys asmenys per antraeiles detales atskleidžia savo grupės mentalitetą. Pateiksiu tipišką pavyzdį - vieną prie „Delfi“ straipsnio apie tai, kad Druskininkų lynų keltuvai bus nepritaikyti neįgaliesiems, aptiktą komentarą: „Neigalus tu gal pats zurnaliste, kad be neigaliuju negali. Mane asmeniskai jau uzkniso kai aplink invalidai trinasi, atrodo, kad LT invalidu salis, tai nors gondolose pailses aks nuo ju“.


Gero poilsio!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą