2011 m. liepos 22 d., penktadienis

Druskininkų savaitė 2011 m. liepos 22 d.

Viena iš maloniausių vidurvasario patirčių – išsimaudyti ežere per stiprų lietų. Vakare, jau beveik temstant, visa šeima nuvažiavome prie Snaigyno ežero Veisiejų regioniniame parke. Sunkiausia buvo prisiversti per liūtį išlipti iš automobilio ir įsibristi į ežerą, o tada jau vanduo atrodo šiltesnis negu karščiausią saulėtą dieną. Tik žaibai kažkur visai netoli trankėsi, o kemperyje nuo lietaus pasislėpę turistai iš balažin kokios šalies akis išplėtę žiūrėjo į tokias, jų požiūriu, ekstremalias pramogas ir tarpusavyje komentavo: „Crazy lithuanians...“ Labai panašiais žodžiais kažkada siūlyta pristatyti Lietuvą pasauliui. Gal ir be reikalo tą šūkį atmetėme, juk vis tiek esame daugiau ar mažiau crazy (angl. pakvaišęs, beprotiškas), štai ir šią savaitę britų naujienų agentūros platino po pasaulį vaizdelį, kaip mūsų tautiečiai virė iš bulvių naminę degtinę ir susprogo. Bet kuris dzūkas jums pasakytų, kad taip jiems ir reikia, nes iš bulvių samanės gaminti negalima, beveik šventvagystė. Tik iš rugio ar kvietrugio. Pagonys dar pasakytų, kad už tokį kulinarinio paveldo išniekinimą nubaudė  juos Ragutis arba Bubilius – midaus darytojų, degtinės varytojų, aludarių globėjas. Neprašė jie ir kaip tik liepos 8-ąją pagerbiamo šventojo vyskupo Arnoldo užtarimo, nes šiandieninė Katalikų Bažnyčia, ypač Lietuvoje, net ir prisiminti vengia, jog tarp gausybės savo šventųjų turi nemažai tokių, kuriems priskyrė globoti aludarius ir degtindarius. Šv. Arnoldas – tik labiausiai žinomas, nes per jo šventę minima Tarptautinė aludarių diena. Jam priskiriami šie žodžiai: „Alus atėjo į šį pasaulį iš Dievo meilės ir žmogaus prakaito“. Bet pirmuoju alaus ir aludarystės globėju oficialiai yra laikomas Šv. Adrianas, gyvenęs IV amžiaus pradžioje. Pirmosios šventosios alaus stebukladarės vardas pelnytai atitenka IV–V amžių sankirtoje gyvenusiai Šv. Brigitai. Ši šventoji  savaip pakartojo stebuklą, kurį Jėzus Kristus padarė su vynu: vandenį pavertė alumi. O kur dar šventieji Hildegarda, Kristoferis, Lukas, Leonardas, Silvestras, Sikstas...
O šios savaitės pradžioje, skaitydamas vieno didžiųjų šalies dienraščių internetinėje versijoje akivaizdžiai propagandinį interviu su mūsų šauniosios savivaldybės vadovu, niekaip neradau užsakymo numerio. Gal popieriniame laikraštyje jis yra, nemačiau. Nes patikėti, kad tiesiog šiaip, už gražias akis ar viršugalvio blizgesį politikui suteikiama tribūna išdėti į šuns dienas savo oponentus „pagalvės mokesčio“ istorijoje tuo metu, kai ruošiamasi teisminiams ginčams šia tema, vargu ar galėtų net ir visai nesidomintys lietuviškos žiniasklaidos veiklos metodais skaitytojai. Premijos ar bent patapšnojimo per petį nusipelno viešųjų ryšių specialistai, sugalvoję metodą, konfliktą su „pagalvės mokesčiui“ besipriešinančiu apgyvendinimo verslu pateikti taip, neva „išskyrus vieną asmenį, niekas nekelia dėl to triukšmo“. O teiginys, jog „niekuo nepagrįstos kalbos, kad Druskininkai, valdant socialdemokratams gyveno šiltnamio sąlygomis“ puikiai tinka įtikinėti tik žmonėms, kurie jau neprisimena, už kokius pinigus velionio AMB premjeravimo laikais rekonstruota visą investicijų į Druskininkus bumo pradžią davusi Druskininkų gydykla.
Sužinojau ir šį tą svarbaus: naujoji „Snoras Snow arena“ atidarymo data – rugpjūčio 25-oji. Net ir valanda jau paskelbta. Tikėkimės, kad atidėlioti daugiau neprireiks, būtų baisiai nesolidu. Kita žinia, kad meras neketina siekti postų šalies valdžioje, suformuluota labai aiškiai: „Centrinės valdžios aukštumos manęs visiškai nevilioja“. Tik klausimas buvo apie ministro pareigas. O jeigu paklaus apie galimybę tapti Premjeru ir ne žurnalistas, o sava partija, ir ne dabar, o po Seimo rinkimų... Prezidentė apie tokią įvykių eigą labai atsargiai jau buvo užsiminusi. Konkretesnėms kalboms ir ne laikas, nes neabejotinai po rinkimų save valdžioje mato tik patys socdemai, o kaip ten bus iš tikrųjų, tik visagalis laikas parodys, antai Klaipėdoje rinkimus į atsilaisvinusią Seimo nario vietą‚ „į vienus vartus“ laimėjo valdančiųjų konservatorių kandidatas Naglis Puteikis.
Vos tik persirito vasara į antrąją pusę, vis garsiau vakarais triukšmauja žiogai, miškai jau kvepia rudeniu, o labiausiai – šviežiais grybais. Tarsi paskui tą kvapą atkeliavo ir kvietimas į Varėnos grybų šventę ir devintąjį Lietuvos grybavimo čempionatą, kurie šiemet vyks rugsėjo 24 d.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą