2014 m. gegužės 16 d., penktadienis

Ištartas žodis neištirps lyg netikėtos pavasarinės krušos ledokšniai

Ir išvis visas tas džiazas toks dekadentiškas, neišreiškiantis
naujalietuviško druskininkiečių optimizmo ir pozityvaus nusiteikimo
„Aš apskritai per savo gyvenimą tik vieną kartą buvau sanatorijoje,”- rašo šią savaitę elektroniniu paštu atsiųstame pranešime politikas Viktoras Uspaskich. Ar begali būti geresnė reklama Druskininkų sanatorijoms - štai kas nutinka, kai žmogus laiku nepasirūpina sveikata?

Bet ar verta stebėtis, jei kartais ir sveikatos mieste gyvenantys, patys medicininį išsilavinimą kažkada įgiję žmonės pradeda keistai elgtis, įsipainioję į politiką. Štai vietinis ausų-nosies-gerklės gydytojas, patekęs į politikų kompaniją, pradeda neakivaizdžiai nustatinėti ne savo medicinos srities diagnozes kitam vietiniam politikui ir viešai jas skelbia nemokamai brukamame vietos valdančiųjų politinės reklamos leidinyje. Negi nesitikėjo, kad turės teisme atsakyti už savo parašytus žodžius? Trečiadienį vyko pirmas šios privataus kaltinimo bylos šalių susitikimas teismo salėje. Jeigu šalims per liepos 3 d. numatytą antrąjį taikinamąjį posėdį nepavyks susitarti dėl susitaikymo sąlygų, galės būti keliama ir nagrinėjama baudžiamoji byla.

Manau, kad atsakomybė už politiko ištartą ar parašytą žodį pirmiausiai turėtų būti politinė ir moralinė. Jei tik mes patys išmoktumėm truputį reikliau juos vertinti ir reikalauti, jog, pavyzdžiui, visi rinkimų kampanijos metu išdalinti pažadai jau kitą dieną po rinkimų neištirptų lyg netikėtos pavasarinės krušos ledokšniai.

Gitaristas, aranžuotojas, Druskininkų džiazo ansamblio vadovas Linas Bankauskas, savo kūryba garsinantis mūsų kurortą ne tik Lietuvoje, šią savaitę prisiminė, kaip buvusi Druskininkų savivaldybės vicemerė, o dabar Seimo narė Kristina Miškinienė žadėjo suteikti ansambliui patalpą repeticijoms tuo metu dar tik įrenginėtame Jaunimo užimtumo centro pastate.

„Vardan teisybės reikia pasakyti, kad patalpos mums buvo pasiūlytos, bet ne JUC-e, kuris kaip tik ir turėtų būti kultūrinei bendruomenės veiklai vystyti, bet Vieciūnų seniūnijos rūsyje, kur įrengta sunkumų kilnojimo salė,”- sakė L.Bankauskas.

Jo nuomone, toks iš anksto žinomai netinkamas pasiūlymas važinėti repetuoti į 7 kilometrų atstumu nuo miesto centro esančią gyvenvietę, pateiktas tik todėl, kad „de jure pasiūlyta kaip ir būtų, o de facto repetuot ten nebūtų įmanoma ir mes to atsisakytume”.

Priminsiu, kad Druskininkų džiazo ansamblio programa „Čiurlionis kitaip” nuskambėjo ne tik daugelyje Lietuvos koncertų salių, bet ir reprezentavo Lietuvą mūsų šalies pirmininkavimo ES Taryboje pradžią pažyminčiame renginyje Briuselyje. Už tokį savojo miesto vardo garsinimą bet kuriame kitame Lietuvos pakraštyje tokius entuziastus vietinė valdžia jei ne garbės piliečiais paskelbtų, tai bent jau pagal išgales remtų, bet čia veikia truputį kiti dėsniai. Va, jeigu ponas Linas ir jo kolegos muzikantai įstotų į valdančiąją partiją ir reguliariai neužmirštų pašlovinti jos vadų, atsirastų ir repeticijų salių, ir galimybių remti gastroles bei albumų leidybą. Pažiūrėkit, kaip klesti vietinio popchoro vadovė, net savivaldybės tarybos nare tapo.

Juk galėtų ir Druskininkų džiazo ansamblis ne vien M.K.Čiurlionio kūrinius interpretuoti, bet sugroti kažką paprastesnio, suprantamesnio socialdemokratinei publikai. Ką nors apie klestintį miestą prie Nemuno ir Ratnyčėlės ir jo nusipelniusiuosius. Ir išvis visas tas džiazas toks dekadentiškas, neišreiškiantis naujalietuviško druskininkiečių optimizmo ir pozityvaus nusiteikimo. O tą M.K. Čiurlionį skambino Vytautas Landsbergis ir Vilius Semeška... Pasimokytų iš garbingame amžiuje pradedančio savo kūrybinę biografiją vietinio poeto - parašė odę R.Malinauskui ir iškart visoje šalyje išgarsėjo, net per „Dviračio šou” buvo paminėtas.

„Aišku, tokiais kritiniais pasisakymais, kaip jau yra tekę girdėt, sau kelius į savivaldybę uždarinėju kaip persona non grata, bet gal užsigrūdinsiu dirbti savo jėgomis,”- sakė L.Bankauskas.

Bus įdomu pamatyti, per kiek laiko nuo tokio pasisakymo iš pono Lino profilio interneto socialiniame tinkle dings įrašas apie darbą Druskininkų M.K.Čiurlionio meno mokykloje ir beliks tik Lazdijų meno mokykla. Iškart prisiminiau vietinį teatro režisierių ir pedagogą Saulių Lukošiūną, kuris, po to, kai išdrįso viešai paprieštarauti „Atgimimo” vidurinės mokyklos vertimui pagrindine, darbo turėjo ieškotis Veisiejuose.


Lazdijų rajono meras Artūras Margelis penktadienį vykusios diskusijos rajono bibliotekoje metu išgirdęs, kad taikią Ukrainos palaikymo akciją surengę druskininkiečiai kaltinami kenkimu kurorto įvaizdžiui, pakvietė juos kitą kartą tokius renginius organizuoti Lazdijuose. Baltarusijos opozicionieriai, persekiojami savo šalyje, juk irgi vyksta į Lietuvą laisvės oro įkvėpti. Gal jau metas šūkį „Lietuva prasideda nuo Druskininkų!” keisti į „Lietuva prasideda už Druskininkų savivaldybės ribos”?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą