2014 m. spalio 23 d., ketvirtadienis

Alternatyvus „valdžios sąrašas“ padės išlikti politikoje, jeigu LSDP nusigręžtų?

Druskininkų klubo nariai
Šią savaitę į viešumą nutekėjo informacija, kad „Druskininkų klubas“ ketina atskiru sąrašu dalyvauti 2015 m. kovą vyksiančiuose rinkimuose į Druskininkų savivaldybės tarybą.

 2012 m. vasarą įkurtas klubas buvo sumanytas kaip dabartinės socialdemokratų daugumos valdomos Druskininkų savivaldybės rėmėjų būrelis, į kurį sukviesti lojalūs Ričardo Malinausko politikai verslininkai, įstaigų vadovai. Klubui priklauso ir pats Druskininkų meras, vicemeras, administracijos direktorius. Viso – apie keturias dešimtis asmenų.

„Dažniausiai susitinka ir veiklos planus kuria klubo valdyba, kurią sudaro gerai žinomi druskininkiečiai: klubo prezidentė Vilma Žibūdienė, Ričardas Malinauskas, Albertas Katilovskis, Vidas Stašinskas, Artūras Skausmenis ir Violeta Kaubrienė,“- skelbiama klubo interneto tinklapyje.
Visuomenei apie klubą tapo žinoma, kai jis išplatino viešą kreipimąsi „Mylėkime savo miestą“, kuriame pareiškė pasitikėjimą kaip tik tuo metu į abejotino legalumo tvorų skandalus įsipainiojusiam merui.

Spalio 17 d. „Druskininkų klubo“ valdybos posėdyje buvo iškeltas klausimas dėl jo dalyvavimo savivaldybių tarybų rinkimuose. Svarstyta galimybė įregistruoti „rinkimų komitetą“, kurį turi sudaryti rinkėjų grupė, siekianti dalyvauti konkrečiuose rinkimuose ir kelti kandidatų sąrašą ir (arba) kandidatą į savivaldybės tarybos narius – merus arba tiesiog sudaryti kandidatų į savivaldybės tarybą sąrašą. „Druskininkų klubo“ valdyba pritarė sumanymui dalyvauti rinkimuose.

Spalio 19 d. „Druskininkų klubo“ prezidentė V.Žibūdienė kreipėsi į visus jo narius pranešdama šią žinią ir kviesdama ją apsvarstyti.

„Visus kitus juridinius niuansus mums paaiškins profesionalai artimiausio susirinkimo metu, kurio datą ir vietą greitu laiku pranešiu,“- rašė V.Žibūdienė.

Jos nuomone, asociacijos nariai  negali „likti abejingi miesto gyvenimui ir ypatingai šiuo metu suaktyvėjusių kandidatų į savivaldos tarybą bei mero pareigas rinkiminėms priemonėms“.
Visuotinį klubo susirinkimą planuojama sušaukti spalio pabaigoje.

„Visi esame aktyvūs, savo nuomones turintys druskininkiečiai, galintys savo darbines ir asmenines patirtis panaudoti ir miesto labui. Ir tai galime padaryti - dalyvauti tiesioginiame miesto valdyme,“- teigia V.Žibūdienė.

Įdomiausia, kad nemaža dalis klubo narių, kaip ir Druskininkų savivaldybės vadovai, priklauso tai pačiai Lietuvos socialdemokratų partijai. Tokiu būdu rinkimuose dalyvautų du socialdemokratų sąrašai, besivaržantys dėl tų pačių pažiūrų rinkėjų.

Tokias pastangas išskaidyti elektoratą galima paaiškinti tik vienu būdu – kurorto vadovai nebepasitiki LSDP vadovybe Vilniuje ir rengia atsiskyrimą nuo šios partijos anksčiau, negu bus iš jos pašalinti.

Dalis LSDP frakcijos Seime narių ir aktyvių socialdemokratų, o ypač partijos jaunimas, jau senokai kalba, kad LSDP pirmininko Algirdo Butkevičiaus pavaduotojas Ričardas Malinauskas, bylinėdamasis su valstybės institucijomis dėl tvoros ir įsivaizduojamos savo teisės leisti laikraštį imituojantį politinės reklamos leidinį, gerokai prisidėjo prie partijos nesėkmės šiemet vykusiuose Europos Parlamento rinkimuose. Jie vis garsiau reikalauja atsigręžti į europietiškas kairiąsias vertybes ir apsivalyti nuo tokių ne europietiška socialdemokratine ideologija, o vien pragmatiniais interesais besivadovaujančių politikų kaip R.Malinauskas. Jų įtaka partijoje pamažu didėja ir jau niekas neabejoja, kad Druskininkų meras daugiau nebebus renkamas partijos vicepirmininku.

Svarstant LSDP etikos komisijoje R.Malinausko skandalus dėl laikraščio ir tvoros buvo nuspręsta sulaukti teismų sprendimų. Laikas nestovi vietoje ir tie teismai nesitęs amžinai. Žinodamas, kad palankių sau sprendimų negali tikėtis, Druskininkų meras galbūt jau dabar ieško būdų pratęsti savo politinę karjerą. Tik be LSDP.


„Druskininkų klubas“ tokiam reikalui kuo puikiausiai tinka, nes gali dalyvauti rinkimuose kaip „valdžios sąrašas“ ir, panaudojus agitacijai administracinius resursus, surinkti tuos pačius balsus, kuriuos gautų socialdemokratai. Tuo pat metu šis scenarijus nėra toks rizikingas kaip išėjimas į kitą partiją arba naujos kūrimas, nes pradiniame etape nesukuria konflikto su LSDP ir palieka galimybę merui pasilikti šioje partijoje, jei jos vadovybė susilaikys nuo griežtesnių jo veiklos įvertinimų.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą