2011 m. rugpjūčio 12 d., penktadienis

Druskininkų savaitė 2011 m. rugpjūčio 12 d.


Jau kurį laiką nepalieka toks jausmas, gal nuojauta, kad gyvename didelių permainų, kurios akmens ant akmens nepaliks iš santykinai saugaus, sotaus ir prognozuojamo mūsų pasaulėlio, išvakarėse. Slavų metraštininkai vartojo tokį žodį „smuta“, kuriuo apibūdindavo tamsius laikotarpius, prasidėdavusius klimato anomalijomis, nederliumi, kuris virsdavo alkanos minios maištu, lydimu valdžios represijų, epidemijų, rūsčių klajoklių antplūdžių...


Ankstyvoje paauglystėje lietingomis vasaros dienomis mėgdavau vartyti senelio Adomo išsaugotus tarpukario ir pačios XX a. pradžios laikraščius. Ypatingai tuomet mane stebino tas nerūpestingumas, ir kasdienio gyvenimo smulkmenų sureikšminimas nė nenujaučiant, kad jau po kelių metų ar mėnesių visą tą jaukų pasaulėlį nušluos Pasaulinio karo audra.


Po 2008 m. finansų krizės vis dar tikėjomės, kad praeis kažkiek laiko, ir vėl grįšime į nerūpestingo pajamų ir vartojimo laikus. Daugėjant skolų neišgalinčių valstybių kažkaip pritilo ir mūsų politikai iš opozicinių frakcijų, 2009 m. itin aktyviai raginę ne „veržtis diržus“, o skatinti vidaus vartojimą skolintomis lėšomis. Druskininkuose toks planas realiai įgyvendintas sunkmečiu pradėjus didžiausius ES struktūrinių fondų finansuojamus investicinius projektus, prisidedant skolintomis lėšomis. Jei prielaida, kad sunkmetis buvo tik laikinas nukrypimas nuo spartaus šalies augimo būtų pasitvirtinusi, Druskininkai išties būtų triumfavę. Dabar gi grandiozinę sniego areną atidarysime mažiau kaip po mėnesio, o pasaulis ritasi į tai, kam pavadinimas dar tik bus sugalvotas. Visa bėda, kad pramogų ir poilsio verslas bene jautriausiai reaguoja į vartotojų perkamosios galios sumažėjimą, nes savaitgalio išvykai į kurortą numatyti pinigai yra būtent ta išlaidų dalis, nuo kurios pradedamas „karpyti“ kiekvienos šeimos biudžetas.


Savaitraštis „Veidas“ paskelbė savo sudarytą šalies gimnazijų ir vidurinių mokyklų reitingą. Beveik 500 mokyklų įvertintos pagal tai, kiek kiekvienos jų abiturientų 2010 m. įstojo į Lietuvos universitetus pagal pirmą pageidavimą, kiek buvo pakviesti į užsienio universitetus bei pagal brandos egzaminų rezultatus. Šiemet Druskininkų pedagogai gali didžiuotis, kad „Ryto“ gimnazija iš pernai užimtos 193 vietos pakilo į 65-ąją. Skelbiama, kad Druskininkų „Ryto“ gimnaziją 2010 m. baigė 211 moksleiviai, 13 iš jų įstojo į užsienio universitetus, 45 – į Lietuvos universitetus pagal pirmą pageidavimą. Per lietuvių kalbos valstybinius brandos egzaminus 90-100 balų gavo 14,14 proc. „Ryto“ gimnazistų, istorijos – 9,57 proc., matematikos – 10,66 proc. užsienio kalbos – 18,66 proc. Atkreiptinas dėmesys, kad gimnazijos reitingą labiausiai padidino geri moksleivių įstojimo į universitetus rezultatai, o vien pagal egzaminų rezultatus vietos sąrašo pirmajame šimtuke užimti tikrai nepavyktų. Bet kuriuo atveju šis šuolis reitinguose liudija, kad Druskininkuose vykstanti skaudi švietimo sistemos pertvarka nebuvo beprasmė. Baigus telkti miesto pedagogų pajėgas ir gabiausius moksleivius vienoje gimnazijoje, galima tikėtis pakilti dar aukščiau. Į pagrindinę mokyklą pertvarkoma Druskininkų „Atgimimo“ vidurinė mokykla reitinge pakilo iš 288 vietos į 277. Gal būtų pakilusi ir dar aukščiau, bet reitingo sudarytojams nepateikė duomenų, kiek buvusių jos moksleivių įstojo į užsienio universitetus. Iš 109 abiturientų į Lietuvos universitetus pagal pirmą pageidavimą įstojo 12. Per lietuvių kalbos valstybinius brandos egzaminus 90-100 balų gavo 8,86 proc. moksleivių, istorijos – 7,27 proc., matematikos – 1,61 proc. užsienio kalbos – 6,45 proc.

Su tokiomis prestižinėmis didžiųjų miestų mokyklomis, kaip Vilniaus licėjus, KTU bei Vilniaus jėzuitų gimnazijos konkuruoti dar ilgai negalėsime, bet tarp artimiausių kaimynų jau turime kuo didžiuotis. Lazdijų rajono Veisiejų gimnazija iš 325 vietos nukrito net į 405. Varėnos rajono Merkinės V.Krėvės gimnazija, pernai lenkusi visas Druskininkų mokyklas ir buvusi 128-ta, šiemet atsidūrė 329 vietoje. Druskininkiečiai turėtų pavydėti Alytaus šv. Benedikto gimnazijos mokiniams. Nors jų mokykla reitinge ir nusileido iš 24 vietos į 30, bet tebėra geriausiai įvertinta Dzūkijos mokymo įstaiga.

Lankydamasis Druskininkuose švietimo ir mokslo viceministras Vaidas Bacys yra pasakęs, kad nemėgsta konkurencijos tarp mokyklų. Galima kiek nori plauti smegenis tėvams panašiu politkorektišku skystalu, nerašyti pažymių ne tik pradinėse klasėse, laikyti mokyklose visus, nenorinčius ir nesugebančius mokytis, bet gyvenime visi konkuruojame tarpusavyje dėl valstybės finansuojamų vietų universitetuose, darbo vietų. Kuris tėvas, matydamas, kad jo vaikai yra gabūs ir nori mokytis, nesirūpins, kad jie patektų pas geriausius mokytojus, būtų tinkamai parengti brandos egzaminams ir būsimoms studijoms?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą