2015 m. spalio 15 d., ketvirtadienis

Kur dingo caro „stogas“?

Jau bene dešimtmetį, po kiekvienos skandalingos žiniasklaidos publikacijos apie panašią į korupciją veiklą, ne vienam skaitytojui išsprūsdavo visiškai pagrįstas klausimas - ar yra šitoje šalyje tokia institucija, kuriai tai rūpi.

Šiemet sukako lygiai 10 metų nuo pirmojo šitos, tuomet dar naujos ir energingos, kurorto valdžios skandalo. Priminsiu, jog tai buvo 2005 m. „Druskininkų naujienose“ publikuotas straipsnis „Malinauskų šeimos sklypelį valstybėperka už 253 tūkst.“. Jeigu popierinio laikraščio neišsaugojote, nesunkiai jį rasite perspausdintą naujienų portale „Delfi “.

Politinė opozicija mieste tada buvo tokia bekiaušė, kad net nesugebėjo garsiau apie tai cyptelėti. Užtat Seimo antikorupcijos komisija ėmėsi paviešintus faktus tirti ir sustabdė keistą sandėrį.

Jau gerokai vėliau, maždaug nuo 2012 m. rudens, tų skandalų užderėjo gerokai daugiau. Vietinė ir nacionalinė žiniasklaida rado užsitvertus valdiškos žemės arus, į upelį įsibridusias tvoras, įdomias savivaldybės įmonės sutartis su mero broliu vadinamu verslininku, stebuklingai išduotą leidimą statybai ant Vijūnėlio tvenkinio kranto, už europinius pinigus išgražintame parke, ir daugelį kitų keistenybių.

Druskininkiečiai tada stebėjosi, ar Specialiųjų tyrimų tarnyba, kuriai priklausytų tirti galimo valstybės tarnautojų ir politikų piktnaudžiavimo įtarimus, laikraščių ir naujienų portalų neskaito, ar kurorto šeimininkas turi tvirtą užnugarį, kriminaliniu žargonu vadinamą „stogu“.

Atsakymą vietos gyventojai gavo per vieną iš to meto Kurorto švenčių, pamatę greta mūsų savivaldybės vadovo anuometinį STT vadą Žymantą Pacevičių. Vėliau jie vis lyg tyčia patekdavo į bendras nuotraukas iš vietinio elito vakarėlių. Visuomenei buvo pasiųstas labai aiškus signalas, užgesinęs bet kokį pasiryžimą teikti kokius nors pranešimus apie korupciją Druskininkuose šitai tarnybai. Kalbėta ir apie įtaką prokuratūroje bei teismuose, bet apie tai žinau ne tiek, kad galėčiau visus čia surašyti.

Užtat ryšio su policija nė nereikėjo įsivaizduoti, nes po 2012 m. rinkimų, išėjus Kristinai Miškinienei į Seimą, Druskininkų savivaldybės administracijos direktore tapo Vilma Jurgelevičienė, kurios vyras dirba Alytaus apskrities VPK viršininko pavaduotoju.

STT vadovas Ž.Pacevičius netrukus buvo paskirtas Vidaus reikalų viceministru, bet 2014 m. rudenį naujasis ministras Saulius Skvernelis, išėjęs iš Prezidentūros, staiga pareiškė, kad nenori jo matyti savo komandoje. Dabar buvęs STT vadovas dirba Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės sekretoriate, o apie jo įtaką teisėtvarkos institucijoms galime tik spėlioti.

Po Visagino merės sulaikymo 2014 m. susilaukusi politikų kritikos STT ko gero bus gavusi patarimą vengti tokių viešų akcijų ir netgi imtasi peržiūrinėti, kada ir kam dera dėti antrankius.

Atrodė, kad R.Malinausko triumfas 2015 m. kovo 1 d. tiesioginiuose mero rinkimuose nuplovė visų skandalų paliktas dėmes. Tvorų ir statybų bylos tęsėsi, bet jos vis mažiau domino druskininkiečius, nebetikinčius, kad kurorte gali būti kokių nors netikėtų permainų. Šalies politikai taip pat nebyliai susitaikė su mintimi, kad Druskininkai yra šio caru pravardžiuojamo socialdemokrato tėvonija, kurioje nėra prasmės eikvoti jėgų ir laiko skaidrumo paieškoms, nes rinkėjai vis tiek to neįvertins. Net ir artėjant 2016 m. Seimo rinkimams nė vienas garsus šalies politikas neišdrįso apsispręsti Lazdijų - Druskininkų apygardoje susirungti su buvusia Druskininkų mero pavaduotoja K.Miškiniene. Opozicinėms partijoms beliko kelti čia vietinius lyderius, panašesnius ne į politikus, bet į Baltarusijos ar Rusijos disidentus, kovojančius su juos persekiojančiais režimais.

STT sulaikymai buvo netikėti lyg perkūnas iš giedro dangaus. Pirmiausia Nacionalinės žemės tarnybos skyriaus vadovė, minima ne vienoje skandalingoje žiniasklaidos publikacijoje apie Druskininkų šeimininko sklypų reikalus. Tai dar galima buvo iškęsti - paskirs naują viršininką ir tikėtina, kad tas arba ta greitai susipras, kieno žodis šiame gražiame mieste lemiamas. Bet tada nutiko tai, ko vietiniai valdžios klapčiukai negalėjo įsivaizduoti nė baisiausiame košmare.

STT agentai atėjo į Druskininkų vandens parką valdančią savivaldybės bendrovę „AQUA“. Ir netgi įžengė į pačią savivaldybę, kur jų niekas tikrai nelaukė. Operacijos laikas pasirinktas gerai apgalvotai, kai meras buvo išvykęs į Briuselį, kad dar kratoms tebevykstant jis nespėtų paskambinti kam reikia ir aktyvuoti savo įtakos svertų, kurie tą tyrimą kaip nors paveiktų.

Valdančiųjų pasimetimą liudija ir tai, kad po pirmadienio kratų tik antradienio vakarą Druskininkų savivaldybės tinklalapyje pasirodė „Druskininkų savivaldybės oficialus pranešimas“, primenantis pirmosiomis karo dienomis triuškinamos Sovietų sąjungos radijo naujienas iš fronto. Dar juokingiau, kad Druskinininkų savivaldybės „Facebook“ paskyrą administruojantys tarnautojai, pasidalinę tuo pranešimu, visą naktį kantriai trynė druskininkiečių komentarus.

Net kažkaip smalsu pasidarė, ar bus jiems tinkamai apmokėta už darbą viršvalandžiais ir naktimis? Pranešimą organizuotai pasidalino visa socialdemokratinio vietos jaunimo grupelė, tarsi atlikdami prievolę, bet neparašydami nuo savęs nė žodžio.

Peržiūrėjau kelių tokių asmenų paskyras, kuriose šis pranešimas ypatingai keistai įsikomponavo tarp Egidijaus Dragūno dainų, saldžių motyvacinių Mašenkos ir lokio paveikslėlių bei vatinės „Sdelany v SSR“ propagandos.


Nenusiminkite, mielieji, tai dar tik pradžia, sniego lavina dar tik pajudėjo nuo kalno.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą