2016 m. vasario 15 d., pirmadienis

Tiek daug bailių vienoje vietoje...

Shutterstock nuotrauka
„Iš dulkės gimei, dulke ir pavirsi,“- sakoma Pelenų dieną, bažnyčiose. Dar nė vienais metais Katalikų Bažnyčios ir Lietuvos politinių įvykių kalendorius taip gražiai nesutapo.

Lietuvos socialdemokratų partijos valdyba antradienį nedrįso net laikinai nušalinti specialiuoju liudytoju STT apklausto Druskininkų mero Ričardo Malinausko, nors tos pačios dienos rytą premjeras ir partijos pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė siūlysiantis jam tai padaryti.

Kitą dieną premjeras komentavo, kad nuspręsta leisti R.Malinauskui įrodyti savo nekaltybę. Nors nenustatė konkretaus laiko, iki kada tai reikia padaryti.

LSDP šiomis dienomis darosi panaši į Prezidento Rolando Pakso šalininkus per garsiąją jo apkaltą arba darbiečius tuo metu, kai jų įkūrėjas buvo pabėgęs nuo tyrėjų į Maskvą. Gal pamenate, kaip ir anie atkakliai bandė neigti tai, kas tikra lavina pasipylė per visą šalies žiniasklaidą, ir nedrįso atsiriboti nuo susikompromitavusių veikėjų.

Socialdemokratų Etikos ir procedūrų komisijos narys Arkadijus Vinokuras „Info TV“ laidoje „Užkalnis Plius“ pasakė, ką mano apie šiuo metu partiją užgriuvusių skandalų virtinę, ypač – apie Vijūnėlio dvaro istorijoje figūruojantį Druskininkų merą.

„Pirmi ženklai Druskininkų mero jau buvo prieš du – tris metus, kai jis buvo nusprendęs leisti lukašenkišką laikraštį už valstybinius pinigus. Kai jam buvo pasakyta, kad to negalima daryti, kur buvo partijos vadovybė? Ji tylėjo. Žinote, čia tokia paralelė: jeigu Vladimirui Putinui duosi kelią, tai jis ateis iki mūsų. Čia toks pats atvejis,“- aiškino A. Vinokuras.

Laidos svečias taip pat prisiminė, kad anksčiau siūlė iškviesti Druskininkų merą į partijos Etikos ir procedūrų komisiją, tačiau to pabijojo kiti komisijos nariai.

„Kai aš siūlau Etikos komisijai „ant kilimėlio“ pakviesti poną R. Malinauską, nes yra teismo sprendimai panaikinti laikraštį, panaikinti tvorą, aš jau nekalbu apie Vijūnėlio dvarą, arba jo pasisakymai, kad galima duoti dovanas politikams. Reakcija mane pritrenkė: „Kaip mes galime kviesti tokį žmogų?“- pasakojo A. Vinokuras ir tuoj pat pridūrė: „Aš daug esu matęs bailių atskirai, bet tiek daug vienoje vietoje...“

Trečiadienio rytą Prezidentė nustatė premjerui diagnozę - „neadekvatus situacijos vertinimas... “ ir visa kita. O popiet Vyriausybės spaudos tarnyba pranešė, kad dėl premjero ligos atšauktas jo vizitas į Indiją ir Bangladešą. R.Malinauskui tai negresia – tą pačią dieną jis išskrido į Belgijos Karalystę. Pakeliui gal net spėjo perskaityti naujausias Druskininkų skandalo žinias – apie striptizą Druskininkų savivaldybės įmonėje ir naują savo dukros Evelinos Malinauskaitės darbovietę.

Naujienų portale 15min.lt žurnalistas Šarūnas Černiauskas parašė, kad anksčiau garsėjusi kaip Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) purtomo vandens parko darbuotoja, jauna moteris dabar dirba su kitu garsiu Druskininkų savivaldybės projektu. E.Malinauskaitei darbo atsirado ne bet kur, o bendrovėje „Kautros keltuvai“. Ši įmonė eksploatuoja pernai paleistą lynų keltuvą, gabenantį keleivius nuo vandens parko iki Druskininkų „Snow“ arenos. „Kautros keltuvų“ vadovas Gintautas Pakusas žurnalistui patvirtino įdarbinęs mero dukterį.

„Verslininkas tikina, jog sprendimui įdarbinti E.Malinauskaitę jos tėvo užimamos pareigos neturėjo jokios įtakos,“- rašo Šarūnas Černiauskas. Kur gi daugiau vargšė mergaitė kurorte darbą ras? Ar dėl to jai emigruoti, kad tėvas toks žinomas?

Druskininkų savivaldybės tarybos nariai iškart prisiminė, kad 2015 m. gruodžio 30 d., opozicijai paprašius įtraukti į tarybos posėdžio darbotvarkę papildomą klausimą dėl Druskininkų lynų keltuvo veiklos ir papildomo finansavimo jo statybų užbaigimui, meras nenusišalino, nors jau gruodžio 11 d. buvo papildęs savo interesų deklaraciją naująja dukros darboviete. Panašu, kad vėl bus darbo Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

Šį trečiadienį supainiojusiu interesus pripažintas Druskininkų vandens parko direktorius Edmundas Antanaitis, kuris priėmė sprendimus dėl savo sutuoktinės.

„Yra konkretūs dalykai: du kartus jis kėlė žmonai atlyginimą, kaip direktorius, krūvį mažino ir panašiai – yra betarpiška sąsaja direktoriaus su žmona, mes pripažinome, kad jis pažeidė interesus“, - sakė VTEK vadovas Romas Valentukevičius.

Sprendimas dėl mero R. Malinausko nepriimtas – VTEK žada kviesti jį į kitą posėdį paaiškinti kai kurias aplinkybes.

Artėja prie pabaigos Seimo Antikorupcijos komisijos tyrimas – išvadas ji turi pateikti iki kovo 1 d. Tada dar laukia jų svarstymas Seime, o per tą laiką gal ir STT apsispręs kam nors iš specialiųjų liudytojų pateikti arba paneigti įtarimus.


Jeigu įtarimai pasitvirtins, premjerui jau niekaip nepavyks išvengti pareigos prisiimti politinę atsakomybę už savo pavaduotojo partijoje ir ministrų veiksmus, nors likus vos kiek daugiau negu pusmečiui iki Seimo rinkimų nei pozicija, nei opozicija ne itin nori Vyriausybės ir valdančiosios koalicijos griūties.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą