2016 m. vasario 1 d., pirmadienis

Jūs už viską sumokėsite

Atlydys prasidėjo būtent tada, kai jo labiausiai reikėjo. Kai jau pradėjo darytis nepakeliamai sunku, prieš žengiant pro namų duris rengtis tarsi ruoščiausi išeiti į atvirą kosmosą. Krosnies kūrenimas ryte ir vakare, spėlionės ar ryte užsives dyzelinis automobilis, ar per naktį šulinyje vėl neužšals vietinio vandentiekio vamzdis.

Ir staiga atlėgo, tarsi žiema būtų mūsų pagailėjusi ir nusprendusi leisti nuo jos pailsėti.
Dar ne pavasaris, vasarį vis tiek dar bus šaltesnių dienų, o gal net tikro speigo, bet guos viltis, kad naktys jau trupesnės, daugiau šviesos, tai taip ilgėjančias Gavėnios dienas beskaičiuodami ir sulauksime šilumos.

Mūsų kurortas vis dar šviečia seniai praėjusių Kalėdų žiburiais ir džiūgauja dėl apklausos, per kurią sužinojo, kad žiemą Druskininkuose norėtų poilsiauti daugiau Lietuvos gyventojų, negu Palangoje. Nors ir be apklausos buvo aišku, kad mėgėjų sningant kaitintis paplūdimyje ir šokinėti per bangas tikrai nebus daug. Apklausą užsakiusi Druskininkų savivaldybė tik dar kartą pademonstravo pomėgį pasitaškyti mokesčių mokėtojų pinigais, nes kokios nors apčiuopiamos naudos iš tokios vienadienės viešųjų ryšių pergalės vargu ar pavyks išpešti.

Tai tarsi geidžiamiausių asmenybių rinkimai, kuriuos prieš keletą metų rengdavo vienas Druskininkų savaitraštis – laimėtoju būti smagu, bet nuo to titulo nei alga padidėja, nei žmona ir vaikai labiau gerbia.

Noras pabūti populiariu, geidžiamu ir mylimu kieno nors sąskaita kartais gali atsirūgti didelėmis išlaidomis. Jau ne pirmą dešimtmetį savo rinkėjus maitinę populistiniais pažadais ne procentais, o kartais mažinti centralizuotai tiekiamos šilumos kainas, politikai, panašu, bus persistengę dėl to spausdami šilumos tiekimo įmones.

Prancūzijos įmonių grupė „Veolia“ šią savaitę pateikė prašymą tarptautiniam investicinių ginčų arbitražui Vašingtone dėl investicinio ginčo prieš Lietuvos Respubliką nagrinėjimo. „Veolia“ reikalauja atlyginti žalą, patirtą dėl, jos teigimu, nesąžiningo Lietuvos elgesio ir bendrovės investicijų Lietuvoje nusavinimo. Padaryta žala esą siekia 100 milijonų eurų.

„Veolia“ taip pat Lietuvoje valdo „Litesko“ – ji 15 metų ar ilgesniam laikotarpiui yra išsinuomojusi miestų bei gyvenviečių centralizuoto šildymo sistemas. „Litesko“ tiekia šilumos energiją bei karštą vandenį ir Druskininkuose.

Be to, mūsų kurorte „Litesko“ valdo bendrovę „Druskininkų dujos“, kuri pastaruoju metu pakliuvo į tikras kainų pinkles, kai dujotiekiu iš Baltarusijos jai tiekiamos dujos kainuoja brangiau už kainą, už kurią jas leista parduoti gyventojams.

Jeigu manote, kad rinkdami į valdžią neatsakingai pažadus dalijančius populistus žmonės tuo kaip nors nubaudžia prieš tai valdžioje buvusius ir geresnio gyvenimo lūkesčių nepateisinusius politikus, tai pats metas pagalvoti iš naujo. Nes pavyzdžių jau pakanka. Pernai graikai išsirinko žadėjusius nutraukti diržų veržimosi politiką kraštutinius kairiuosius, o galutiniame rezultate gavo ne tik apybukę valdžią, bet ir dar žiauresnes taupymo priemones. Nes už viską vis tiek sumoka mokesčių mokėtojai.

Todėl ir tuos 100 milijonų eurų, jeigu jie bus priteisti prancūzų bendrovei, mokėsite jūs visi, kurie plojote pigesnės šilumos pažadukams. Nemokamos ar pigesnės maudynės, nemokamai dalijami leidiniai, pilni vien gerų žinių apie nuveiktus politikų darbus, fejerverkai ir puotos – už visa tai sumokėsite. Jeigu ne šiandien, tai rytoj, kai paaiškės, kiek prisiskolino jūsų išrinktieji. Viskas turi savo kainą, o pinigams taip pat galioja tvermės dėsnis. Iš niekur atsirasti jie negali. Tai jūs juos uždirbate, sumokate jais mokesčius, atsiskaitote už paslaugas, o paskui nė nepastebite, kokiais gudriais būdais jie virsta dvarais paežerėse, prabangiais automobiliais ir įmonių akcijomis, valdomomis sprendimų priėmėjų artimųjų.


Kiekvieną kartą, kai jums, man ar įkyriems žurnalistams iš nacionalinės žiniasklaidos kas nors atsisako atsakyti į nepatogius klausimus, belieka įsivaizduoti, kad slapukaujantieji jau yra pridirbę kažką tokio, ką labai norėtų nuslėpti iki sueis senatis.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą